Közélet

Biden megtiltotta Izraelnek, hogy megtámadja Izraelt

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke kedden egy elképesztő baklövésben összetévesztette az izraeli kikötővárost, Haifát a Gázai övezetben a palesztin civilek utolsó menedékét jelentő Rafah városával. Joe Biden nem első alkalommal lepi meg beszélgetőpartnereit azzal, hogy teljesen elveszíti a fonalat.

Megtiltotta Izraelnek, hogy megtámadja Haifa városát – közölte Joe Biden amerikai elnök április 17-én újságíróknak nyilatkozva, úgy tűnik elfeledkezve arról, hogy a szóban forgó város zsidó állam területén található.

US President Joe Biden speaks during an event to announce that his Administration has approved $1.2 billion in student debt cancellation for almost 153,000 borrowers at the Julian Dixon Library in Culver City, California, on February 21, 2024. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Az amerikai felnőttek 86 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden túl idős egy újabb hivatali időszakhoz / Fotó: AFP

A The New York Post tájékoztatása szerint az amerikai elnök azt mondta:

Egyértelművé tettem az izraelieknek: ne lépjenek előre Haifán.

A kijelentés után Joe Biden elhallgatott és látszólag elvesztette a gondolatmenetét. A 81. éves elnök a beszámoló szerint, tréfálkozott, amikor a Nexstar Media munkatársának, Reshad Hudsonnak adott interjúban arról faggatták, hogy a Hamász elleni izraeli háborúval összefüggésben palesztin-barát szavazókat szeretne visszaszerezni. 

Az izraeli háború során Rafah városa vált az egyik legfontosabb célterület a zsidó állam számára, miután ez az utolsó menedéke a Gázai övezeten belül a Hamasz terrorszervezet tagjainak. A helyzet azonban nagyon érzékeny, miután a civil lakosság jelentős része is itt talált menedéket az elmúlt hónapokban. Tegnap az izraeli hadsereg földi csapatai olyan pozíciókba vonultak Gázában, amelyeket korábban már elhagytak. Izrael eközben nagy légicsapást hajtott végre Rafahban. Haifa, Izrael harmadik legnagyobb városa és népszerű turisztikai célpont, több mint 100 mérföldre északra található Rafahtól.

Az ABC News számára elkészített Ipsos kutatás szerint, amelyet februárban tette közzé, az amerikai felnőttek 86 százaléka úgy gondolja, hogy Biden – az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke – túl öreg egy újabb hivatali időszakhoz. A Fehér Ház ugyanakkor kitart amellett, hogy Bidennek, aki a második ciklus végén 86 éves lenne, nincsenek kognitív problémái.

 

Haifa izraeli háború Rafah Joe Biden
Kapcsolódó cikkek