Joe Biden amerikai elnök kognitív szempontból nem alkalmas rá, hogy elnökünk, vezetőnk és főparancsnokunk legyen – idézi a Magyar Nemzet Ronny Jacksont, aki Barack Obama elnöksége alatt szolgált orvosként a Fehér Házban.

US President Joe Biden gestures as he speaks during the House Democratic Caucus Issues Conference at the Hyatt Regency Inner Harbor in Baltimore, Maryland, on March 1, 2023. (Photo by Andrew Caballero-Reynolds / AFP)
Joe Biden amerikai elnök állapota nemzetbiztonsági kérdéssé válhat. Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Nyolc éven át, amikor alelnök volt, mindennap figyeltem ezt az embert a nyugati szárnyban és annak környékén. Drámai különbség van az akkori és a mostani állapota között

– mondta Jackson a Fox News amerikai hírhálózatnak.

A Fehér Ház volt orvosa, jelenlegi texasi republikánus politikus szerint a Biden-féle igazságügyi tárca által kinevezett Robert Hur különleges tanácsadó jelentése is megerősíti, amit ő és sokan mások már évek óta tudnak: 

napról napra egyre rosszabb állapotban van Joe Biden.

A jelentésre és az azt megelőző vizsgálatra egyébként azért volt szükség, hogy kiderítsék, büntetőjogi felelősségre kell-e vonni az elnököt néhány titkos dokumentum helytelen kezelése miatt. Az iratok között szerepeltek az afganisztáni katonai és külpolitikára vonatkozó minősített dokumentumok, valamint más nemzetbiztonsági és külpolitikai vonatkozású iratok, amelyek Hur szerint érzékeny hírszerzési forrásokat és módszereket tartalmaztak.

Az ezzel kapcsolatban nyilvánosságra hozott 345 oldalas jelentés szerint az amerikai elnök memóriája jelentős hiányosságokat mutat. Joe Biden erre reagálva egy sajtótájékoztatón leszögezte, hogy nincs gond a memóriájával.

Ronny Jackson szerint azonban az ország jövője függhet attól, hogy Joe Biden marad-e az Egyesült Államok elnöke.„Ez egy valódi nemzetbiztonsági kérdés. 

Sok minden történik a tengerentúlon. Az ellenfeleink egyáltalán nem tisztelnek minket. Nem félnek tőlünk és a szövetségeseinktől, akik nem bíznak bennünk, és nem igazán tudják, hogy ott leszünk-e, ha valami rossz történik

– sorolta az aggodalmakat a Fehér Ház korábbi orvosa.