Közélet

Erőfitogtatás: Irán felvonultatta fegyverarzenálját, s jelezte, önellátó, fegyvereire pedig a teljes régió számíthat

Raiszi elnök szerint országa hadserege teljesen önálló, mivel ők állítják elő drónjaikat és rakétáikat. Irán továbbá támogatja a régió országait, ők pedig számíthatnak a fegyveres erők segítségére a „cionista veszély” ellen.

Az iszlám forradalomnak köszönhetően az Iráni Fegyveres Erők ma már önellátók mindenféle saját gyártású drón és rakéta előállításában – mondta Ebrahim Raiszi, Irán elnöke a nemzeti hadsereg napja alkalmából tartott szertartáson. Kitért arra is, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) határozottan támogatja Irán tekintélyét, és a térség országai támaszkodhatnak az iráni fegyveres erőkre.

Iranian Military Parade
Irán, iráni, fegyveres erők, Izrael, izraeli
Irán teljesen önellátó, fegyvereire pedig a teljes régió számíthat / Fotó: Middle East Images / AFP

Raiszi elnök az Izrael elleni nagy megtorló támadásra hivatkozott, mondván, az anticionista hadművelet precíz akció volt, amelyet a cionisták megbüntetésére hajtottak végre. A Mehr News Agency szerint az elnök azt mondta, hogy az Izrael elleni támadás korlátozott akció volt, és hangsúlyozta:

Ha Teherán kiterjedt hadműveletet akarna végrehajtani Izrael ellen, semmi sem maradna ebből a rezsimből.

„Ha a cionisták az érdekeink ellen cselekednek, Irán válasza keményebb lesz” – mondta Raiszi, majd hozzátette, hogy az iráni katonai erők biztonságteremtők és béketeremtők, akik tekintélyt adnak a térségnek, és teljesen megbízhatók. „A térségnek nincs szükség idegen erőkre” – mondta az elnök, ezzel pedig azt a gondolatot erősítette, hogy a régió országainak nem kell a cionista országokra hagyatkozniuk. Irán politikai és katonai tisztviselői határozottan figyelmeztettek arra, hogy 

az ország bármilyen újabb izraeli agresszió esetén szigorú választ ad.

Irán vasárnapi támadása miatt Izrael külügyminisztere, Jiszrael Katz 32 országnak küldött levelet, amelyben azt követeli, hogy vezessenek be szankciókat az iráni rakétaprogram ellen. A tárcavezető szerint az Iszlám Forradalmi Gárdát terrorszervezetnek kell nyilvánítani, az intézkedésekkel pedig gyengíteni lehetne a perzsa államot. A politikus úgy véli, hogy az országot most kell megállítani.

 

 

izraeli háború irán Izrael háború Iráni Forradalmi Gárda
Kapcsolódó cikkek