Közélet

Izrael Irán elleni szankciókat követel

Izrael korábban közölte, hogy egy héten belül megindíthatja a válaszcsapást Irán ellen. Úgy tűnik, hogy első körben diplomáciailag igyekeznek elszigetelni a perzsa államot.

Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz 32 országnak küldött levelet, amiben azt követeli, hogy vezessenek be szankciókat az iráni rakétaprogram ellen – írta Katz a korábban Twitternek hívott X-en. A tárcavezető szerint az Iszlám Forradalmi Gárdát terrorszervezetnek kell nyilvánítani, az intézkedésekkel pedig gyengíteni lehetne a perzsa államot. A politikus úgy véli, hogy az országot most kell megállítani.

The anniversary of the eighth week of the war between Iraq and Iran
Izrael főleg az iráni rakétaprogramot szankcionálná / Fotó: AFP

A hétvégén Irán megtámadta Izraelt: az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában több mint 300 drónt és rakétát lőttek ki a zsidó államra. Teherán egy hírszerzési központot és egy Negev-sivatagban lévő légitámaszpontot vett célba. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy lelőtték az iráni drónok és rakétáinak nagy részét, amiben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az arab országok is segítettek.

Az eset közvetlen előzménye, hogy április elsején az izraeli légierő csapást mért az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, ahol megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.  Az iráni tisztviselők szerint az akciót azokra a szolgálatokra korlátozták, amelyeket Izrael a szíriai nagykövetség megtámadására használt, mivel nem céljuk az eszkaláció.

Oroszország, Kína, Franciaország, Németország és az arab államok – Egyiptom, Katar és az Egyesült Arab Emírségek – önmérsékletre szólították fel a feleket. Az elemzők szerint a perzsa állam kimért akciót hajtott végre, amivel elkerülte az arcvesztést, de az ország további szankciókkal nézhet szembe. Izrael pedig közölte: egy héten belül megindíthatja a válaszcsapást Irán ellen. Úgy tűnik, hogy első körben diplomáciailag igyekeznek elszigetelni a perzsa államot.

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem tudott Irán támadásáról, nem kaptak figyelmeztetést

Irán nem küldött figyelmeztetést az Egyesült Államoknak az Izrael elleni katonai akció időkeretéről vagy lehetséges célpontjairól – közölte a Fehér Ház hétfőn. Az Egyesült Államok és Irán között valóban történt üzenetváltás, azonban soha nem érkezett üzenet Irán hét végi támadásának időkeretére vagy célpontjaira vonatkozóan – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház szóvivője újságírók előtt.

 

Israel Katz közel-kelet irán izraeli háború Izrael
Kapcsolódó cikkek