Közélet

Nem számít az amerikai hadisegély az oroszok szerint

A Kreml szerint az amerikai segítségből csak Amerika profitál. Dmitrij Peszkov szerint azonban a hadisegély nem írja át a helyzetet a csatatéren. Az elnöki szóvivő emellett ellenintézkedéseket helyezett kilátásba az orosz vagyon elkobzása esetére.

Kedvezőbb pozíciókat foglal el az orosz hadsereg a fronton, amin az ukránoknak nyújtott amerikai támogatás sem változtat – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki szerint ez a dinamika már mindenki számára világos.

hadisegély
Változtat-e a háború kimenetelén az amerikai hadisegély? / Fotó: AFP

A Kreml nem fél sem az amerikai hadisegélytől, sem az uniós szankcióktól

A szóvivő szerint az amerikai hadisegély magának Ukrajnának is nagyobb veszteségeket fog okozni a háborúban. Hozzátette, hogy tisztában van azzal is, hogy ezen összegek nagy része valamilyen formában Amerikában marad, így Amerika lesz attól gazdagabb.

Az orosz lefoglalásáról szóló amerikai törvényjavaslatra kitérve Peszkov elmondta, hogy 

a kisajátítás nem tekinthető legitim intézkedésnek és orosz ellenintézkedéseket és jogi eljárásokat helyezett kilátásba.

Érintve az uniós szankciókat is, a szóvivő elmondta, hogy Oroszország nem visel rózsaszín szemüveget, ezért arra számít, hogy a Nyugat szankciógyakorlatai folytatódnak majd. Közlése szerint azonban Moszkva megpróbálja a minimumra csökkenteni az ilyen döntések következményeit, és a nemzeti érdekeinek megfelelően fog cselekedni.

Oroszország mindig hajlandó volt a háború végéről tárgyalni

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova pedig a Rosszija 24 televíziós hírcsatorna műsorában hangot adott annak a véleményének, miszerint Washingtonnak az elmúlt időszakban azért volt szüksége a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről elnevezett békeformula körüli narratíva fenntartására, hogy elterelje a figyelmet a Kijev terrorista tevékenységét támogató újabb segélycsomagról. Véleménye szerint 

a témát annak érdekében forgatták a köztudatban, hogy azt a benyomást keltsék: Oroszország nem hajlandó véget vetni a konfliktusnak, miközben a Nyugat kész a békés megoldásra.

Zaharova szerint azonban ennek pontosan az ellenkezője az igaz, ugyanis Oroszország soha nem zárkózott el tárgyalásoktól. Mivel Oroszország reálisan értékeli helyzetét, ezért nem vesz részt az ukrán békeformulát övező produkcióban.

 

Marija Zaharova háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek