BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 789. napja – nehéz május elé néz Ukrajna, felkészül a nyári offenzívára

null
Összefoglaló:

Ukrajna május közepétől nehéz helyzet elé néz – mondta Kirilo Budanov, Ukrajna katonai hírszerzési főnöke. A vezérőrnagy úgy fogalmazott, hogy „nem lesz armageddon, ahogy sokan mondják, de május közepétől gondok lesznek”. Budanov nem árult el ennél többet, azt viszont tudni lehet, hogy a következő nagy orosz offenzíva május végére vagy június elejére várható, ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette.

Ukrajna, Oroszország, ukrán, orosz, háború
Nehéz május elé néz Ukrajna, felkészül a nyári offenzívára / Fotó: AFP

Budanov elismerte, hogy Moszkva gyalogsága jobb felszereléssel rendelkezik, mint korábban. Ugyanakkor elmondta, hogy Oroszországnak a katonai járművek és más nehéz hardverek minőségének romlásával kell szembenéznie, mivel ezek főként raktárakból származó javított, helyreállított, hosszú távú tárolásra szánt felszerelések – írja a The Kyiv Independent.

Akik 2022-ben részt vettek a teljes körű invázió első szakaszában, igazi profik, harci tapasztalattal rendelkező szerződésesek voltak. De azóta szinte mindegyik távozott

– mondta a vezérőrnagy, arra célozva, hogy bár az orosz gyalogság felszerelése fejlett, a katonák tapasztalatlanok. Ez viszont nem változtat a helyzeten, hogy Oroszország több katonával és lőszerrel rendelkezik, ez pedig nagy hátrány Ukrajnának.

Az ukrán sajtó viszont azt állítja, hogy a nyári orosz offenzívát viszont fel fogják tudni tartóztatni az érkező amerikai katonai segéllyel. Ehhez viszont arra lesz szükség, hogy a következő hetekben Oroszország támadásai ne tudják feltartóztatni az Egyesült Államokból érkező katonai segélyt, és az időben meg tudjon érkezni. Egy ukrán jelentés ezt megerősíti: „az orosz erők az elkövetkező hetekben valószínűleg fokozni fogják a folyamatban lévő rakéta- és dróncsapásokat, hogy kihasználják a fogyóban lévő ukrán erőforrásokat.”

Ukrajna viszont valószínűleg képes lesz tompítani a jelenlegi orosz offenzívát, feltéve, hogy az újraindított amerikai segítség azonnal megérkezik.

Az amerikai képviselőház szombaton széles körű kétpárti támogatással elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak, noha a segélyeket nem fogják olyan gyorsan folyósítani, mint ahogy arra Kijevnek szüksége lenne.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.