Közélet

Több mint százhatvan elrabolt ukrán gyermeket találták Németországban

Az orosz megszálló csapatok közel húszezer gyermeket raboltak el Ukrajnából.

Az ukrán és német bűnüldöző szervek összesen 161 ukrán gyermeket találtak meg, mindegyikőjüket Oroszország rabolta el Ukrajna területéről – jelentette az Ukrinform hírügynökség. A közlésből az nem derül ki, hogy miként kerülhettek Németországba, ha az oroszok rabolták el őket.

LallicanVisa2024UkraineDeuxAnsDeGuerre
Fotó: Hans Lucas / AFP

Az Ukrajna teljes körű inváziója után a megszállt területekről az orosz csapatok Oroszországba és Fehéroroszországba telepítettek át gyermekeket. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. 

Az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért.

„Érdekeltek vagyunk a német partnereinkkel való közös fellépésekben mind kétoldalon, az Europol égisze alatt” – mondta Ivan Vyhivskyi ukrán országos rendőrfőkapitány. Az ukrán állami platform, a Children of War szerint 19 546 gyermeket raboltak el vagy vittek erőszakkal Oroszországba. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 26-án kijelentette, hogy az orosz őrizetben lévő ukránok – köztük gyermekek, felnőtt civilek és katonai személyzet – pontos száma még mindig bizonytalan.

 

Németország orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek