Közélet

Általános sztrájkot hirdettek az argentin szakszervezetek Milei megszorításai ellen

A piacpárti elnök politikája kiverte a biztosítékot a munkások körében, akik reálbérük csökkenését voltak kénytelenek elkönyvelni. A sztrájk fontos próbája a kormány elkötelezettségének.

Általános sztrájkot hirdettek az argentin szakszervezetek csütörtökön a tavaly megválasztott liberariánus Javier Milei elnök fájdalmas megszorításai és reformintézkedései ellen, melyek ugyan stabilizálták a piacokat, ám földbe döngölték a reálgazdaságot.

Aerial view of empty bus stop stations in front of the Constitucion train station on May 9, 2024, in Buenos Aires, during a general strike called by the General Confederation of Labor (CGT). Argentina's President Javier Milei faces this Thursday the second general strike against the “brutal adjustment” of his government, which paralyzes land, sea, and air transportation services as well as educational, financial, and commercial institutions throughout the country. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) sztrájk
Az egész országot megbénította az általános sztrájk / Fotó: Luis Robayo / AFP

Leállt az egész ország csütörtökön

A tömegközlekedéstől a fontos malomiparon, boltokon, repülőtereken át a bankokig számos szektor leállt 24 órára, miután a legtöbb nagy szakszervezet csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

A közgazdás és médiaszemélyiség Milei tavaly meglepetésre győzni tudott az elnökválasztáson miután a azt ígérte, hogy láncfűrésszel tesz rendet az ország gazdaságában, melyet a devizatartalékok kiürülése és 100 százalékot meghaladó infláció jellemzett – idézi fel a Reuters.

Noha sok argentin továbbra is támogatja az elnök terveit, az általa bevezetett piacpárti reformok és kemény megszorítások azonban 

a reálbérek csökkenéséhez vezettek és tovább növelték a szegénység egyébként is magas szintjét, miközben a mélybe rántották a gazdasági aktivitást is.

A fontos CTA szakszervezet főtitkára, Hugo Yasky az X-en arról írt, hogy a kormány csak a gazdagokat segíti a nép kárára, miközben elkótyavetyéli a természeti erőforrásokat és megsemmisíti a munkások jogait.

A sztrájk próbára teszi Milei kormányának elkötelezettségét, mely épp egy széles körű, többek között a munkaügyi törvényeket is érintő reformcsomagot próbál keresztülnyomni az ország szenátusában, miután azt az alsóház már elfogadta.

 

szakszervezet sztrájk argentína Javier Milei
Kapcsolódó cikkek