Argentína éves inflációs rátája tavaly 211,4 százalék volt, ami a legmagasabb érték az 1990-es évek eleje óta - derült ki a dél-amerikai ország által csütörtökön közölt adatokból.

Bárcsak ennyi százalék lenne az argentin Fotó: JUAN MABROMATA / AFP

A pampák földje ezzel azt a kétes dicsőséget is elérte, hogy évtizedek óta először előzte meg Venezuelát. Kettejük fogyasztói áremelkedéséhez mérten még a 65 százalékos novemberi török éves infláció is kismiska.
Argentína egy havi inflációja egyébként decemberben 25,5 százalék volt, ami némileg elmaradt az előrejelzésektől, miután a múlt hónapban hivatalba lépett új elnök, Javier Milei a peso erőteljes leértékelését követően ígéretet tett a gazdasági válság megoldására.

Az első inflációs adat, amelyet azután tettek közzé, hogy Milei december 10-én hivatalba lépett, mindenesetre pontosan jelzi, hogy kormányának milyen hatalmas kihívással kell szembenéznie, annak ellenére, hogy a héten egy kulcsfontosságú megállapodást kötöttek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - írja a Reuters.

Milei szerint az áremelkedés megállítását célzó jelentős reformok nélkül az ország nem szabadulhat ki a hiperinfláció spiráljából.

Venezuelában az utóbbi hónapokban az elmúlt évek vágtázó inflációját követően érdekes módon kissé "lassult" a drágulás, és a 2023-as éves inflációs rátát most már a korábban vártnál alacsonyabbra, 193 százalék körülire becsülik.