Közélet

Robert Fico segítő kezet nyújtana Ukrajnának a béke érdekében

A szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy békés megoldást szorgalmaz és Ukrajna mielőbbi EU-s csatlakozását. Robert Fico és ukrán kollégája több együttműködésben is megállapodtak.

A szlovák miniszterelnök együttműködést ajánlott Ukrajnának a békemegoldások keresésében, és azt kívánta, hogy mihamarabb váljon az tagjává. Ez Robert Fico és ukrán hivatali kollégája, Denisz Smihal közös sajtótájékoztatóján hangzott el a két kormánynak a kelet-szlovákiai Nagymihályban megtartott együttes csütörtöki ülése után.

Slovakia's Prime Minister Robert Fico speaks during a press conference with the German Chancellor (unseen) at the Chancellery in Berlin, on January 24, 2024. (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)
Robert Fico segítő kezet nyújt Ukrajnának a béke érdekében / Fotó: John Macdougall / AFP

Fico a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint kijelentette: 

azt szeretné, ha az ukrajnai háború békésen és igazságosan, az ország területi egységét és szuverenitását tiszteletben tartó megoldással rendeződne.

Megjegyezte, hogy orosz haderő bevetése Ukrajna területén a nemzetközi jog megsértése volt, és együttműködést ajánlott Kijevnek a békemegoldások keresésében. „Szlovákia támogatása Ukrajna uniós csatlakozási ambíciói tekintetében nem spekulatív, hanem teljes értékű támogatás” – szögezte le Robert Fico a szlovák hírügynökség szerint.

Az ukrán miniszterelnök megköszönte az országa uniós integrációs tervére vonatkozó szlovák felajánlást, a két kormány együttes ülését pedig úgy értékelte: az bizonyíték arra, hogy sikerült előre lépni a két fél közös céljainak elérésében. A közös kormányülésen konkrét megállapodások is születtek. Egyebek között abban, hogy 

vasúti összeköttetést építenek Kassa és Kijev között.

Továbbá munkacsoportot hoznak létre az atomerőművek fűtőanyaga beszerzésének diverzifikálása céljából, valamint felújítják a Nagykapos és Munkács közötti elektromos távvezetéket, valamint a felsőnémeti határátkelőt.

A TASR jelentése szerint Robert Fico kijelentette: garantálni fogják, hogy az ország területén létrejöjjön egy szállítási korridor az ukrán agrárexporttermékek számára azon országok felé, amelyeknek szükségük van ezekre a termékekre. A szlovák miniszterelnök viszont rámutatott: ha ebben az ügyben nem lesz megállapodás, akkor Szlovákia megtiltja ezeknek az ukrán termékeknek a szlovákiai tranzitját is.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön látogatott az ukrán–szlovák határhoz közeli szlovák városba, Nagymihályba, itt tárgyalt Ficoval. Mindez annak ellenére történt, hogy Robert Fico erőteljesen ukránellenes retorikával nyert választást tavaly szeptemberben és ennek megfelelően le is állította a fegyverszállításokat Ukrajna számára.

 

orosz-ukrán háború ukrajna együttműködés Szlovákia
Kapcsolódó cikkek