Közélet

Fico elintézte: Szlovákia egy darab lőszert sem küld innentől Ukrajnának

A szlovák választások után nem sokkal be is váltotta ígéreteit a győztes párt: leállítják a fegyverszállításokat Ukrajnának. Fegyvereket ugyan semmiképpen nem küld már Pozsony, de azt is kijelentették, hogy minden más eszközzel támogatni fogják Kijevet az orosz agresszió ellen.

Szlovákia nem küld több fegyvert Ukrajnának a háború támogatásához. A szlovák parlament elnöke, Peter Pellegrini egy prágai sajtótájékoztatón közölte, hogy országa végleg megszünteti a fegyverek szállítását.

EUROPEAN COUNCIL MEETING IN BRUSSELS.
Fotó: AFP

Ezzel együtt minden más eszközzel igyekeznek támogatni Kijevet az oroszok elleni harcban 

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szlovákia már nem rendelkezik olyan fegyverekkel és fegyverrendszerekkel, amelyeket átadhatna Ukrajnának

– mondta Pellegrini. A sajtótájékoztatót azután tartották, hogy a házelnök részt vett egy tárgyaláson a cseh képviselőház és a szenátus elnökével, Markéta Pekarová Adamovával és Milos Vystrcillel – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Miközben Szlovákia nem küld több fegyvert az ukránoknak, a NATO főtitkára arra kéri a szövetség tagjait, hogy gyorsítsák fel Ukrajna támogatását, és küldjenek fegyvereket is.

Milos Vystrcil újságírók előtt megerősítette, hogy Csehországnak hosszú távú koncepciója van Ukrajna támogatását illetően, beleértve a folytatódó fegyverszállításokat is.

Hozzátette, hogy Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megőrzése elvi jelentőségű, mert ez a cseh állam biztonságát is érinti.

A csehek mellett Litvánia is folytatja a fegyverszállítást.

A felek véleményt cseréltek a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – együttműködéséről is. „A visegrádi együttműködést parlamenti szinten is meg kell erősíteni, az nem maradhat meg csak a kormányok, illetve a végrehajtó szervek szintjén” – mutatott rá Peter Pellegrini.

 

Ukrajna fegyverszállítás orosz-ukrán háború fegyver Szlovákia
Kapcsolódó cikkek