Gyors és óriási mértékű városiasodás történt az elmúlt évszázadban. Manapság a Föld lakosságának 55 százaléka, azaz 4,3 milliárd ember él városokban. Összeszedtük, hogy a világon melyek a legnépesebb városok.

Tokióban van a világ legforgalmasabb kereszteződése, a Shibuya
Fotó: CHARLY TRIBALLEAU

Mi a város, az agglomeráció és a metropolisz?

A város az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a történelmi városközpontot magában foglaló egyetlen politikai joghatóság. A városok azonban gyakran nem elszigeteltek, hanem összenőnek egymással. Amikor arról beszélünk, hogy egy nagy várost több kisebb, környező település kiszolgál, akkor az alatt az agglomerációt értjük. Ezek sokszor fizikailag egybefüggenek, a települések közigazgatási határai valójában nem érzékelhetők a városok közt járva. A metropolisz fogalma pedig rendkívül hasonló az agglomerációkhoz, ám azt statisztikai vagy kormányzási szempontból használják: lényegében az a földrajzi terület, amelyet valamely hivatalos szerv régiónak nyilvánított.

Melyek a világ legnépesebb települései?

A legnépesebb városok listájának élén a kínai Csungking áll 32,1 millió fővel. A közigazgatási határa akkora mint egész Ausztriáé. A település büszkélkedhet a világ leghosszabb és legforgalmasabb, 70 állomással rendelkező vasútvonalával. A Csungking Csiangbei nemzetközi repülőtér a világ 50 legforgalmasabbja között van, mint ahogy a város a tudomány területén is a top50-ben szerepel – írja a visualcapitalist.com.

Ha az agglomerációkat vesszük sorra, akkor elsőként Tokiót említhetjük. A városban él Japán lakosságának tizede. Ha hozzászámoljuk a körülötte található kisebb prefektúrák (például Kanagava, Szaitama és Csiba) lakosságát, azaz a teljes metróövezetet, akkor az összlélekszám meghaladja a 37 milliót, ami az ország népességének 30 százaléka. A népsűrűség elképesztően magas, a metróhálózat az eredetileg tervezettnél kétszer több utast szállít. Európai szemmel megrökönyítő, hogy csúcsidőben az ingázók mekkora tumultust okoznak. Egyes pályaudvarokon a dolgozók feladata felpasszírozni az utasokat a vagonokba.

Itt található a Shibuya kereszteződés is, ami a világ legforgalmasabb útelágazása. Tokió a világ legnagyobb metropolisza is, igaz, a lélekszáma meredeken csökken.

Érdekes, hogy India a világ legnépesebb országa, mégis csak hárommal rendelkezik a top20 legnagyobb lakosságú város és agglomeráció közül. Ez azt mutatja, hogy az országban a népsűrűség kiegyenlítettebb, mint például Kínában, ahol többnyire a keleti partvidéken laknak az emberek.

A világ legnépesebb városai és agglomerációi
 

Az európai városok és agglomerációk közül Isztambul a legnépesebb több mint 14,5 millió lakossal, amit Moszkva (12 millió) és Párizs (11 millió a párizsi metróövezettel együtt) követ a worldpopulationreview.com szerint.

Az ENSZ előrejelzése alapján 2050-re a világ 68 százaléka él majd városban, a legnagyobb települések közt pedig várhatóan több afrikai és ázsiai lesz.