India lakossága meghaladta az 1,428 milliárd főt, ami kicsivel több, mint Kína 1,425 milliárd lakosa – írta meg az ENSZ a világ népességéről szóló jelentésében. Ezzel India a világ legnépesebb országa.

People crowd at a market on the eve of Diwali, the Hindu festival of lights, in Bangalore on October 23, 2022. (Photo by Manjunath KIRAN / AFP)
Fotó: Manjunath Kiran / AFP

A növekvő népesség sürgőssé teszi az indiai miniszterelnök, Narendra Modi kormánya számára, hogy még több munkahelyet teremtsen a munkaerőpiacra áramló emberek milliói számára – írta meg a Bloomberg. Problémát jelent, hogy az ország egyre inkább eltávolodik a mezőgazdasági munkáktól, ami sok embert tudna felszívni.

India lakosságának a fele 30 év alatti. 

Ez a hatalmas munkaképes embertömeg segítheti az országot, hogy a következő években a világ leggyorsabban növekvő gazdasága legyen.

Szabadkereskedelmi megállapodás készül Oroszország és India között

Előrehaladott tárgyalásokat folytat Oroszország és India egy szabadkereskedelmi megállapodásról, ez az egyik fő témája az orosz miniszterelnök-helyettes egyeztetéseinek Delhiben.

India jelenleg Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága Kína és Japán mögött. Az ország a világ népességének egyötödének ad otthont, ez több, mint Európa, Afrika vagy Amerika teljes lakossága.

Kína lakossága ugyanúgy hatalmas növekedési potenciált rejt magában, azonban szakértők szerint ezen a területen India le fogja hagyni a szomszédját, mivel a lakossága a következő években is rohamosan növekszik. 

2050-re 1,668 milliárd ember élhet Indiában, 

míg Kína népessége nagyjából 1,317 milliárd főre csökkenhet.

Két világhatalom már sok? Érkezőben a harmadik is – és nem Nyugaton

Évek alatt átformálta a politikát és az életünket a növekvő gazdaságú Kína megérkezése a világhatalmi státuszba. Ha ismeretlennek és veszélyesnek látszik az új képlet, mire hozzászoknánk, még bonyolultabbá válhat a helyzet: könnyen lehet, hogy az új generációknak már három világhatalomhoz kell hozzáedződniük.