Az eurózónában az üzleti tevékenység az elmúlt egy évben a leggyorsabb ütemben bővült áprilisban, mivel a blokk szolgáltatási szektorának fellendülése ellensúlyozni tudta a feldolgozóipar visszaesését – derült ki az S&P Global kedden közzétett jelentéséből.

Frankfurt,,Germany,-,June,12,,2019:,Euro,Sign.,European,Central eurózóna
A szolgáltatási szektor mentheti meg az eurózóna gazdaságát / Fotó: Shutterstock

Az S&P Global által összeállított előzetes összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) ebben a hónapban 51,4 pontra emelkedett a márciusi 50,3-ről, jóval meghaladja a közgazdászok 50,7-es várakozását, és második hónapja a vízválasztó 50-es szint felett van.

Ez elsősorban a szolgáltatási szektornak köszönhető, amelynek mutatója áprilisban 52,9-re emelkedett az előző havi 51,5-ről, túlszárnyalva az elemzők 51,8 pontos, szerényebb előrejelzését.

A szolgáltatások lendülete ellensúlyozni tudta a továbbra is lejtőn levő feldolgozóipar gyengeségét is: a márciusi 46,1-ről 45,6 pontra csúszott, szemben a piac pozitívabb, 46,6 pontos várakozásával.

Ez a mutató 2022 közepe óta nem tud 50 pont fölé kapaszkodni.

eurózóna
 

Az euróövezet jól indult a második negyedévben. Az előzetes összetett BMI jelentős lépést tett a bővülés irányába. Ezt a szolgáltatási szektor hajtotta, ahol a tevékenység tovább erősödött

– mondta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

A keresletet mérő indexek is rávilágítottak a két ágazat közötti megosztottságra. A szolgáltatási ágazatban az új vállalkozások indexe 11 hónapos csúcsra, 52,1-re emelkedett, a feldolgozóipari új megrendelések indexe viszont 46,0-ról 43,8-re, négy hónapos mélypontra esett.

Összességében az optimizmus erős maradt, és a cégek tavaly június óta a leggyorsabb ütemben növelték a létszámot: az összetett foglalkoztatási index 51,8-re emelkedett 50,9-ről.

Szakadékból mászik vissza az ipari termelés az eurózónában

A növekedés megfelelt az elemzői előrejelzéseknek. Az eurózóna termelése azonban még nem állt lábra a januári visszaesésből.