Az eurózóna gazdasága idén a korábban vártnál lassabban fog növekedni, de valószínűleg elkerüli a technikai recessziót, és jövőre már jelentős fellendülésre lehet számítani – olvasható az Európai Bizottság szerdán közzétett előrejelzésében.

European,Currency,Euro.,Stock,Market.,Currency,Market.,European,Flag.,Stock Európai Bizottság
Az Európai Bizottság már jövőre a gazdaság fellendülésére számít.
Fotó: Shutterstock

A bizottság a szeptemberben megjósolt 0,8-ről 0,6 százalékra csökkentette az euróövezet 2023-ra vonatkozó növekedési előrejelzését, mivel a magas az emelkedő alapkamatok és a gyenge külső kereslet a vártnál súlyosabb károkat okoz a blokkban.

A fordulat azonban már az év utolsó három hónapjában is elindulhat: a a július–szeptemberi 0,1 százalékos csökkenés után 0,2 százalékra fog emelkedni negyedéves szinten, amit jövőre 1,2, 2025-ben pedig 1,6 százalékos növekedés fog követni.

A gazdasági tevékenység fokozatosan élénkülni fog , mivel a fogyasztás az erős a tartós bérnövekedés és az infláció folyamatos enyhülésének köszönhetően helyreáll

– közölte a bizottság. Közleményükben kiemelték, hogy a szigorúbb monetáris politika ellenére a beruházások az előrejelzések szerint tovább fognak növekedni, amit a szilárd vállalati mérlegek és a gazdaságélénkítő programok támogatnak.

Az infláció, amelyet az Európai Központi Bank középtávon a 2 százalékos szintre próbál lenyomni, a 2023-ra várt 5,6-ről jövőre 3,2 százalékra fog mérséklődni, majd 2025-ben tovább lassul 2,2 százalékra.

Az euróövezet összesített költségvetési hiánya az idei 3,2 százalékról jövőre a GDP 2,8 százalékára csökken, egy évvel később pedig 2,7 százalékra fog mérséklődni. Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Málta és Belgium költségvetési hiánya azonban a bizottság előrejelzése szerint jövőre és 2025-ben is jóval a GDP 4,0 százaléka felett lesz, ami valószínűleg uniós fegyelmi lépéseket tesz szükségessé ezekkel az országokkal szemben.

Az intézmény előrejelzése szerint az euróövezet összesített államadóssága is enyhülni fog: az idei évre várt 90,4-ről jövőre a GDP 89,7 százalékára fog csökkenni, 2025-re pedig már 89,5 százalékra számítanak.

Az Európai Bizottság elismerte: az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést hajtotta végre Magyarország

Varga Mihály közölte, hogy az Európai Bizottság szerint a be nem fizetett áfa aránya csökkent Magyarországon 2010 óta. Ez a negyedik legnagyobb mértékű javulás az uniós tagállamok között.