Az előző havi meredek visszaesés után februárban ismét növekedni kezdett, éves szinten azonban továbbra is meredeken zuhant az ipari termelés az eurózónában – derült ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentéséből.

Two colleagues working at bodywork in modern car factory német eurózóna
Az előző havi zuhanás után februárban megnőtt az ipari termelés az eurózónában / Fotó: Getty Images

Az euróövezet ipari termelése 2024 februárjában 0,8 százalékkal emelkedett havi szinten, ami a januári, 3 százalékos visszaesést követően részleges fellendülést jelent, és megfelelt a piaci várakozásoknak.

Az ipari termelés alakulása az eurózónában 1 év
 

A beruházási javak termelése 1,2 százalékkal, míg a tartós fogyasztási cikkeké 1,4 százalékkal nőtt meg. A közbenső termékeknél az emelkedés enyhébb, mindössze 0,5 százalékos volt, ám ez így is jelentős irányváltás az előző havi 2,3 százalékos visszaeséshez képest. Ezzel szemben az energia és a nem tartós fogyasztási cikkek termelése is csökkent, mínusz 3, illetve mínusz 0,4 százalékkal.

A legnagyobb éves csökkenést Írországban, Belgiumban és Bulgáriában, a legnagyobb növekedést pedig Spanyolországban, Szlovéniában és Dániában regisztrálták. Magyarországon a termelés 1,3 százalékkal nőtt.

Éves szinten az ipari termelés februárban 6,4 százalékkal zsugorodott, követve az előző hónapban megfigyelt 6,6 százalékos esés negatív trendjét.

Hatalmasat zuhant az eurózóna ipari termelése januárban

Kiábrándító adatot közölt az EU iparáról az Eurostat, a zuhanás még a pesszimista várakozásokat is alulmúlta januárban. Csupán néhány országban tudott nőni a termelés az uniós tagállamok közül.