Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a cseh kormány az állami támogatási szabályok tiszteletben tartásával segítséget nyújtson egy új nukleáris erőmű építéséhez és működtetéséhez.

Workers of Dukovany nuclear power plant dressed in radiation protection suits are pictured in front of the Dukovany nuclear power plant, 50km from the city of Brno during a nuclear accident exercise on March 26, 2013. AFP PHOTO/MICHAL CIZEK (Photo by MICHAL CIZEK / AFP)
Dukovanyban épül az új atomerőmű / Fotó: Michal Cizek / AFP

Prága 2022 márciusában jelezte Brüsszelnek a Dukovanyban építendő új erőmű tervét. Az erőmű 2036-ban kezdi meg a próba- és két évvel később a teljes üzemet, és a tervek szerint 1200 megawattnyi áram előállítására lesz képes – tudatta honlapján az Európai Bizottság

Az élettartama hatvan év, vagyis 2096-ig működhet.

A brüsszeli intézkedés kedvezményezettje az Elektrárna Dukovany II (EDU II), a CEZ csoport, az egyetlen csehországi atomerőmű-üzemeltető teljes tulajdonú leányvállalata. Prága közvetlen ártámogatást tervez nyújtani egy állami tulajdonú különleges célú gazdasági társasággal (SPV) kötött áramvásárlási szerződés formájában.

Évtizedekig stabil bevétel

A szerződés negyyvenéves időtartamra stabil bevételeket biztosít az atomerőmű számára. A kedvezményezett emellett támogatott állami kölcsönt kap az építési költségek nagy részének fedezésére, valamint egy védelmi mechanizmust az olyan előre nem látható események vagy politikai változások ellen, amelyek lehetetlenné tehetik a projekt megvalósítását.

Workers of Dukovany nuclear power plant dressed in radiation protection suits sit in the bus during a nuclear accident exercise on March 26, 2013 in Dukovany nuclear power plant, 50km from the city of Brno. AFP PHOTO/MICHAL CIZEK (Photo by MICHAL CIZEK / AFP)
Az Európai Bizottság engedélyezte az állami támogatást / Fotó: Michal Cizek / AFP

A bizottság 2022. június 30-án kezdte meg az állami támogatás vizsgálatát, és Prága menet közben több intézkedést tett annak érdekében, hogy eloszlassa a felmerült aggodalmakat.

„Csehország támogatni fogja a dukovanyi atomerőmű építését. A bizottság feladata annak biztosítása, hogy a javasolt állami támogatás célzott és arányos legyen, és ne befolyásolja indokolatlanul az EU energiapiacát. A vizsgálat során Csehország módosította az eredeti intézkedést, és jelentős kötelezettségvállalásokat tett. Ez lehetővé tette számunkra a támogatás jóváhagyását” – indokolta a döntést Margrethe Vestager, az EB versenyjogokért felelős ügyvezető alelnöke.

Franciaország is érdekelt

A brüsszeli döntés feszült figyelemmel várták Franciaországban is, az Electricite de France (EDF) nukleáris energetikai vállalat ugyanis részt vesz a cseh erőműépítési tenderen, amelyet a CEZ hirdetett meg, és amely akár négy reaktor építését magában foglalhatja.

This photograph taken on April 25, 2024, shows the nuclear power plant of Flamanville, north-western France, as the Flamanville 3 nuclear power plant is ready to start. (Photo by Lou BENOIST / AFP)
Az EDF tizenkét éve késik az első európai nyomottvizes reaktor felépítésével / Fotó:  Lou Benoist / AFP

Ha az EDF nyer, az a Reuters tudósítás szerint jelentős bizalmi lökést adna a vállalatnak, amely 

2016 óta nem kapott külföldi szerződést.

Ráadásul otthon, Flamanville-ben is 12 éves késésben van az első európai nyomottvizes reaktor építésével, így egyre nagyobb kétségek merülnek fel azt illetően, képes-e további hat új francia reaktor létrehozására.

Európa vezető nukleáriserőmű-építőjeként az EDF egész Európában nagy célokat dédelget, a 2030-as évektől évente egy-két új reaktort tervez átadni; ez olyan sebes ütem, amilyenre nem volt példa az 1980–1990-es évek óta, amikor felépültek a francia reaktorok.

Van azonban kemény vetélytársa is a cseh tenderen: a Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), a KEPCO leányvállalata, amely iparági források szerint valószínűleg sokkal alacsonyabb költségeket ajánl.