Svédországot megelőzve, Franciaország lett Európa legnagyobb nettó energiaexportőre az idei év első felében, míg Németország ezalatt exportőrből nettó importőrré vált.

This photograph taken on July 24, 2023, shows cooling towers and a reactor at the Bugey Nuclear Power Plant in Bugey in the Saint-Vulbas commune, eastern France. Two EPR-2 (European Pressurized Reactors) will be built in the Bugey nuclear site, as part of the government's quest for low-carbon electricity. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Franciaország teljes nettó exportja 17,6 terawattórát tett ki, a legtöbb áramot Nagy-Britanniába és Olaszországba adta el – írja a Bloomberg az EnAppSys energiapiaci tanácsadócég jelentése alapján.

A francia nukleárisenergia-termelés annak ellenére vált az európai villamosenergia-piac sarokkövévé, hogy az elmúlt időszakban az elhúzódó karbantartások és az emiatt bekövetkező leállások miatt csupán kapacitásai 50 százalékát használta ki.

Pedig Európa-szerte a naperőművek is kiváló teljesítményt nyújtottak, hiszen egymást érték a hőhullámok idén nyáron Dél-Európában.

A megugró gall energiaexport a reaktorok javuló rendelkezésre állásának köszönhető

– közölte az amerikai hírügynökséggel Jean-Paul Harreman, az EnAppSys igazgatója.

„Bár a rendelkezésre állás még mindig 10-15 százalékkal alacsonyabb a szokásosnál, a tavalyihoz képest beálló 5–10 gigawatt közötti kapacitásnövekedés a francia energiamérleget ismét az felé billentette ”

– tette hozzá.

A második helyre visszacsúszott Svédországot Spanyolország követte a dobogó harmadik fokán 8,8 terawattóra nettó külföldi értékesítéssel. A dél-európai ország hatalmas naperőműparkja a rendkívüli hőségből profitált.

A jelentés szerint Németország energiamérlege az atomerőművek bezárása következtében borult fel, a legnagyobb európai gazdaságot nettó importőrré téve.