Pénteken emelkedett az olaj ára két hetes esés után, miután Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter optimistán nyilatkozott az Egyesült Államok gazdasági növekedését illetően, és a márciusi is a vártnak megfelelően, mérsékelten emelkedett.

Bahrain Daily Life And Economy
Az olajár ismét folyamatosan emelkedik a héten / Fotó: AFP

A Brent ára a határidős jegyzésekben 0,7 százalékkal, hordónként 89,61 dollárra emelkedett nap közben, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) típusé pedig 0,8 százalékkal, 84,23 dollárra. (Egy dollár 367,4 forint.)

A Brent a héten összesen 2,5, a WTI 1,3 százalékkal drágult,

emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

Yellen a hírügynökségnek nyilatkozta azt a héten, hogy felfelé módosíthatják az első negyedévi GDP-növekedést, az infláció pedig lassulni fog. Az amerikai gazdaság valószínűleg erősebb, mint a vártnál gyengébb negyedéves adat mutatta – vélekedett Yellen.

Kamatvágásra azonban szeptember előtt változatlanul nem számítanak a szakértők. 

Meglepetést okozna, ha Fed a nyár vége előtt hajlandóságot mutatna a kamatcsökkentésre

– nyilatkozta a hírügynökségnek Fawad Razaqzada, a StoneX piaci elemzője.

Az olajárakat felfelé húzták a kínálattal kapcsolatos aggodalmak is, mivel a Közel-Keleten továbbra is feszült a helyzet.

Izrael fokozta a Rafah elleni légicsapásokat, miután közölte, hogy evakuálja a civileket a déli gázai városból, és a szövetségesek figyelmeztetése ellenére teljes körű támadást indít, ami tömeges áldozatokkal járhat.