Jelentős mértékben az előzetes elemzői várakozások feletti PCE inflációs adat érkezett az Egyesült Államokból: a Fed által előnyben részesített pénzromlási mutató a februári 2,5 százalék után 2,7 százalékra nőtt márciusban, felülmúlva ezzel a 2,6 százalékról szóló elemzői konszenzust.

Dollar,Banknotes,And,Usa,National,Flag., Ismét a várakozások felett az amerikai PCE infláció / Fotó: Andranik Hakobyan / Shutterstock
Ismét a várakozások felett az amerikai PCE-infláció / Fotó: Andranik Hakobyan / Shutterstock

Várakozások felett a friss PCE-adat

A személyes fogyasztási kiadások (PCE) kereskedelmi minisztérium által közzétett árindexe négy hónapja nem járt olyan magasan, mind márciusban. Az energiaáraktól és élelmiszerektől megtisztított PCE mutató 2,8 százalékon állt meg, szintén az elemzői várakozások feletti értéket hozva. 

Havi alapon mindkét mutató 0,3 százalékkal került feljebb.

A vártnál magasabb inflációs adatra a piacok visszafogottan reagáltak: az amerikai kötvényhozamok valamivel lejjebb kúsztak, a dollár iránykeresésre rendezkedett be – a forinttal szemben egy kezdeti erősödést kisebb gyengülés követett, az euróval szemben pedig valamivel feljebb került a zöldhasú, de lényegi elmozdulást nem fedezhetünk fel ezen a kurzuson sem.

A dollár-forint árfolyam 5 nap
Keresi az irányt a dollár a forinttal szemben is 

A vártnál magasabb PCE inflációs adat alapjáraton alátámasztaná a jelenlegi elemzői monetáris politikai vélekedést, miszerint a Fed a pénzromlás elharapódzása miatt az idén alig, vagy akár egyáltalán nem is fogja tudni csökkenteni az irányadó kamatot a világ legnagyobb gazdaságában. Ennek a forgatókönyvnek az esélyét azonban csökkenti, hogy a bruttó hazai termék éves szinten csupán 1,6 százalékkal bővült az első negyedévben, ami messze elmaradt a várakozásoktól – az amerikai vállalkozások kevesebb készletet halmoztak fel, és gyenge lett a külkereskedelem is. 

A friss adatok szerint az amerikai gazdaság már kezd lassulni, az viszont még mindig makacsan magasan ragadt – ez az együttállás pedig bizony okozhat még fejtörést a jegybankároknak. A Fed vezetőjének értelmezésére azonban szerencsére nem kell majd sokat várni: jövő szerdán dönt ugyanis legközelebb a kamatokról a jegybank, Powell kommentárja pedig minden bizonnyal betekintést enged majd a Fed kamatpályával kapcsolatos várakozásaiba, amire a piacok a friss adatok tükrében minden bizonnyal fokozott figyelemmel tekintenek majd.