Kiemelt célja a kormány gazdaságpolitikájának a gazdaságfehérítés, amelynek pedig fontos eleme a kormány 2018. július 1-jén debütált és 2021 elejére teljes körűvé vált online számlarendszere. A regisztrálók száma mára elérte a másfél milliót – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

IZER Norbert
Izer Norbert: az online számla több száz milliárd forinttal javította az adóbefizetési fegyelmet.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Hozzátette: a 2018-tól beérkezett csaknem két és fél milliárd számla túlnyomó többségét az online számlarendszer segítségével küldték be az adóhatósághoz.

Izer Norbert kiemelte:

az online számla több száz milliárd forinttal javította az adóbefizetési fegyelmet.

A bevételi adatok tanúsága szerint az online számlarendszernek tulajdonítható többletbevétel jelentősen hozzájárult az adócsökkentésekhez.

A kormány a háborús időkben és a rendkívüli kiadások ellenére is kitart az adócsökkentés politikája mellett, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, a foglalkoztatás és a bérek is. A munkát terhelő adók csökkentése mellett azért is kitartunk, mert a legfontosabb cél, hogy 2024-ben újra visszatérjünk a gazdasági növekedési pályára.

Varga Mihály: a versenyképesség növelése az egyik legfontosabb cél

Jelentősen, mindösszesen négy százalékra csökkent az áfarés mértéke Magyarországon.

Hangsúlyozta: továbbra is megőrizzük Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és társasági adóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, egyes élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát.

Mint mondta,

a kormány gazdaságfehérítő, illetve az adótudatosság fejlesztését elősegítő intézkedéseinek, az adóelkerülés súlyosságához igazított szankcióknak, valamint az adómorál jelentős javulásának is, köszönhetők az eddigi eredmények.

Ma, a világjárvány utáni és a háborús válság idején, különösen fontos, hogy – védve a tisztességes vállalkozásokat – senki se bújhasson ki az adók megfizetésének kötelezettsége alól, ezért a feketegazdaság elleni küzdelem folytatódik - szögezte le Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy

a gazdaságfehérítés területén végbemenő pozitív folyamatokat az Európai Bizottság legújabb áfarésbecslésére vonatkozó tanulmánya is megerősítette. Az áfarés a makrogazdasági mutatók alapján számolt elméleti, illetve a tényleges áfa bevétel különbsége.

A becslés szerint a hazai áfarés szintje 2010-ben 22,3 százalékot ért el, azóta folyamatos csökkenést mutat, mértéke 2021-ben elérte az eddigi legalacsonyabb, 4,4 százalékos mértéket. Bár a mutató az EU tagállamok körében is érdemben csökkent, a magyar áfarés javulása jelentős mértékben meghaladja mind az uniós tagállamok, mind a régió átlagát.

Izer Norbert végezetül hangsúlyozta, az összes gazdaságfehérítési intézkedésnek köszönhetően – online pénztárgép, ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer), online számlarendszer – 2010 óta 2021-ig mintegy négyezer milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek, ami fedezetet biztosított az ebben az időszakban megvalósított adócsökkentések jelentős részének.