Szórni kezdték a H&M részvényeit a stockholmi börzén péntek délelőtt, miután üzleti évének november végén lezárt negyedik negyedében a svéd vállalat működési eredménye a töredékére, a 2021 azonos időszakában elért 6,3 milliárd svéd koronáról 821 millió koronára (1 svéd korona = 34,7 forint) zsugorodott.

Shoppers pass a Hennes and Mauritz AB (H&M) clothing store in Milan, Italy, on Tuesday, Nov. 15, 2022. Inflation in Italy accelerated to 12.6% in October from 9.4% in the previous month, driven by surging energy prices, as well as an increase in food costs.
Fotó: Francesca Volpi / Bloomberg via Getty Images

Ilyen mértékű fiaskóra az elemzők sem vértezték fel előzetesen a befektetőket, hiszen a Refinitiv konszenzusa – bár jelentős csökkenéssel számolt – 3,67 milliárd koronára tette a mércét.

A világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedője egyébként már korábban beszámolt róla, hogy az utolsó lezárt negyedévében stagnáltak az eladásai. 

A negyedik negyedévben az előző év azonos negyedéhez viszonyított alacsonyabb nyereséget elsősorban a negatív külső tényezők, főként az orosz piacról való kivonulás, másrészt a költségcsökkentési és hatékonyságnövelő program egyszeri költségei magyarázzák

– áll a közleményben.

Az oroszországi hátraarc egyébként több vonatkozásban is kedvezőtlen volt a H&M eredményeire nézve, hiszen az elmaradt haszon mellett a kivonulással felmerült nyersanyag-, fuvar-, energia- és átszervezési költségek is ötmilliárd koronával csapolták meg a kasszát

– árulta el Helena Helmersson vezérigazgató.

A H&M szeptemberben indította el költségcsökkentési programját, amelytől elbocsátások és egyéb intézkedések révén 2023 második felétől évi 2 milliárd koronás megtakarítást várnak.

A cégvezetés novemberben jelezte, hogy mintegy 1500 munkahelyet szüntet meg, és a negyedik negyedévben nagyjából 800 millió koronás szerkezetátalakítási költséget könyvel a programra.

Tovább kurtította a nyereséget a cég versenyképességet célzó árpolitikája is.

Ahelyett, hogy a teljes költséget áthárítottuk volna ügyfeleinkre, úgy döntöttünk, hogy tovább erősítjük piaci pozíciónkat

– mondta Helmersson.

„A bruttó árrés a vártnál gyengébb volt” – írták a Credit Suisse elemzői is a befektetőknek szóló jegyzetükben.

A vállalat egyértelműen úgy döntött, hogy nem hárítja át az inputköltségek teljes növekedését

– írták.

A H&M árfolyama 6 hó
 

A H&M az áraival mindenképpen lépést akar tartani a legnagyobb riválisával, a Zara-tulajdonos spanyol Inditexszel, amely tavaly, az első háromnegyedévben profitja megugrásáról számolt be, ám az időszak utolsó három hónapjában már lelassult a növekedése.

A cég másik szektortársa, a brit Superdry pénteken csökkentette idei profitprognózisát nagykereskedelmi üzletága várható visszaesése miatt.

A gyorsjelentés végére jó hírt is hagyott a menedzsment, a folyó negyedévben eddig – december 1. és január 25. között – 5 százalékkal nőttek az értékesítései helyi valutában számolva – közölték.

A H&M amúgy részvényenként – az előző évivel egyezően – 6,5 koronán tartja az osztalékot, ami megfelel a várakozásoknak.

A cég részvényei késő délelőttig közel 6 százalékkal, 123,5 koronáig zuhantak, év eleje óta viszont több mint 6 százalékos az emelkedés a papírban.

A Refinitiv 29 prognózisból összeállított elemzői konszenzusa 115,4 koronás célár mellett, tartásra ajánlja a részvényt.