Két többleti negyedévet követően ismét mínuszba, mégpedig az elemzők által előzetesen vártnál lényegesen nagyobb gödörbe csúszott a folyó fizetési mérleg a tavalyi negyedik negyedévben. A konszenzust jelentő 70 milliós hiány helyére egy 561 milliós hézagról számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium, ez pedig a forint árfolyamán is meghagyta a nyomát.

Hungarian,Money,,Forint,,All,Banknotes,And,Coins,,National,Currency,,Close
Fotó: AFP

A folyó fizetési mérleg ugyan az ezt megelőző két negyedévben jelentős, 703, illetve 469 millió eurós többletet mutatott, a tavalyi év végére ismét lényegi romlást könyvelt el, ami a 2021 óta látott adatokkal már inkább mutat hasonlóságot: a Covid óta ugyanis a mutató rendre hatalmas mínuszban zárt, így az elmúlt két negyedév tekinthető inkább kiugróan jó adatnak.

A forint a hír közzétételét követően 0,1 százalékkal 395,78-ig csúszott az euróval, és 0,15 százalékkal 365,54-ig esett a dollárral szemben, majd hirtelen lényegi korrekcióra volt képes mindkét devizával szemben.

Nagyot csúszkált a forint a kora reggeli órákban

Az MNB közleménye szerint a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 283 millió euró volt a szezonális hatások kiszűrésével, a negyedéves mintegy 0,5 százaléka.

A nemzetgazdasági nettó külföldi adósságállomány – a közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt nélkül – 2023. december végén 28 835 millió euró volt, az éves GDP 14,7 százaléka. A nettó adósságállomány a tranzakciók 1118 millió eurós adósságcsökkentő, valamint az átértékelődések 2521 millió eurós adósságnövelő hatása következtében, 1403 millió euróval nőtt az előző negyedévhez képest.

2023. december végén a nemzetközi tartalékok értéke 41 405 millió euró volt. 

A negyedik negyedévben a tartalékok nagysága 1743 millió euróval nőtt az előző negyedévihez képest. 

A negyedévben a finanszírozási képesség összetevői közül az áruforgalmi és szintje az előző negyedévi szint közelében alakult. Az áruforgalom egyenlege 792 millió euró többletet mutatott a szezonális hatásoktól megtisztítva. Az export értéke 30 166 millió euró, az import értéke 29 661 millió euró volt a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A szolgáltatások többlete az előző negyedévi szint közelében alakult, amelyen belül az utazások 1081 millió eurót, az utazáson kívüli szolgáltatások 1607 millió eurót értek el a szezonális hatásoktól megtisztítva. 

Az elsődleges jövedelmek negyedik negyedéves hiánya kismértékben csökkent, míg a másodlagos jövedelmeké nőtt. Az elsődleges jövedelmek hiánya 1904 millió eurót, a másodlagos jövedelmek hiánya
816 millió eurót ért el a szezonálisan igazított adatok szerint. A tőkemérleg egyenlege 543 millió euró volt a szezonális hatásoktól megtisztítva – áll az MNB közleményében.