Az európai gáztárolók  magas telítettsége ellenére is 30 euró per megawattóra fölé ugrott a földgáz ára a holland TTF tőzsdén, miután kiderült: pár fokkal hűvösebb lesz a kontinensen a következő napokban, mint arra előzetesen a szakértők számítottak, ami magában hordozza a kereslet növekedését, ezáltal felfelé hajtja az árakat – írja a Reuters.

China-russia Natural Gas Pipeline Inspection, gáz, ttf, európai gáz,
Ismét emelkedik az európai gázár, de pánikra egyelőre nincs ok / Fotó: NurPhoto via AFP

 

Emelkedőben a gázár

A hírügynökség kiemelte: a benchmarkként kezelt, legrövidebb lejáratú határidős gázárjegyzés a holland tőzsdén 1,5 euróval 30,2 euróra ugrott a csütörtöki kereskedésben, a pénteken lejáró jegyzések pedig 1,4 euróval magasabban, 29,9 eurón cserélnek gazdát a parketten.

A londoni elemzői szerint az áremelkedés mögött álló hidegfront a következő egy hétben is uralhatja a kontinens klímáját, így a most megugró árszínvonal könnyen domináns maradhat a piacon a következő napokban. Északnyugat-Európában átlagosan 2,2 fokkal lesz hidegebb az idő, mint most, ez pedig 143 gigawattórás napi keresletemelkedést eredményezhet.

A piac továbbra is alapvetően kivár, a spot jegyzés medvepiaci trendeket mutat, a nagyobb kockázat pedig a kínálati oldalon található

– tették hozzá az Engie’s EnergyScan elemzői.

A hosszabb távú kilátásokat tekintve az Auxilione szakértői kiemelték: a kontinens időjárása májusban az évszaktól megszokott hőmérsékleteket hozza magával, lényegi lehűlésre pedig nem kell számítani, így a gáztárolókat az illetékesek minden további nélkül tudják majd tovább tölteni az előzetes terveknek megfelelően.

A TTF-gázár alakulása 2024-től
Ismét emelkedik az európai gázár

Az illetékes hatóságok közlései szerint az európai gáztárolók átlagos telítettsége 62,3 százalékos, ami nagyjából megfelel az EU újratárazási ütemtervének is.