Nemzetközi gazdaság

Félelem és reszketés a gázpiacon: rakéták célkeresztjében az energetikai infrastruktúra

Hosszú, nyugalmas időszak után megugrott a gáz ára, miután az orosz erők egy föld alatti gáztárolót támadtak Nyugat-Ukrajnában.

Újabb irányt vett az orosz–ukrán háború, miután mindkét fél elkezdte támadni az energetikai infrastruktúrát. Az Egyesült Államok nemrég figyelmeztette Ukrajnát, hogy hagyjon fel az energetikai létesítmények támadásával, különben felelni fog az esetlegesen megugró energiaárak miatt.

Gazprom PJSC's Nord Stream 2 Slavyanskaya Compressor Station
The Gazprom PJSC Slavyanskaya compressor station, the starting point of the Nord Stream 2 gas pipeline, in Ust-Luga, Russia, on Thursday, Jan. 28, 2021. Nord Stream 2 is a 1,230-kilometer (764-mile) gas pipeline that will double the capacity of the existing undersea route from Russian fields to Europe -- the original Nord Stream -- which opened in 2011. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Vajon meddig marad ép a gázinfrastruktúra Oroszországban? / Fotó: AFP

A gázpiacon nyugalom uralkodott az utóbbi időben, ugyanis az enyhe tél és az európai gáztárolók magas töltöttsége miatt egyáltalán nem fenyegetett ellátási hiány, illetve a készletek a fűtési szezonban is megnyugtató szinten álltak. 

Az nagy kérdés, hogy milyen áron sikerül majd feltölteni a nyár végén a tárolókat – az energetikai infrastruktúra elleni sorozatos támadások bizonyosan felnyomják a gáz árát.

Erre utal a mostani piaci ármozgás is, ugyanis az amszterdami gáztőzsdén a TTF gáz ára 2 eurót emelkedett, és 29 eurón is járt a támadás hírére hétfőn reggel. Dél körül 28,5 eurón jegyezték az energiahordozó megawattóráját.

 

Finomítók a középpontban

Nemcsak a gáztárolók kerültek a drónok célkeresztjébe az utóbbi időben. 

Az elmúlt hónapban összesen több mint 12 orosz olajfinomítót támadtak az ukrán drónok, aminek következtében az orosz finomítói kapacitás a múlt héten mélypontra esett.

Miközben Ukrajna is támadja az orosz energetikai infrastruktúrát, „bértárolást” vállalna, azaz jó pénzért már meglévő tárolókapacitásait kiadná az európai országoknak. Herman Galuscsenko energiaügyi miniszter kijelentette, hogy a jelenlegi szerződés lejárta után nincs lehetőség az orosz gáz tranzitjának folytatására Ukrajna területén. Energetikai elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy egyáltalán nincs biztonságban az Ukrajnában tárolt gáz, és teljesen bizonytalan, hogy az ősszel használható lesz-e az infrastruktúra, azaz a korábban megvásárolt energiahordozó eljut-e majd a felhasználási helyére. 

Oroszország hatalmas csapást mért az ukrán energiarendszerre

Ukrajna vélhetően végleg elvesztette a DnyeproGESZ-t, a legnagyobb, 1500 megawatt teljesítményű vízerőművét Zaporizzsja közelében. Nyolc orosz rakéta csapódott be március 22-én hajnalban a hatalmas létesítménybe, és szinte teljesen megsemmisítette. A következő nagy támadás Ukrajna föld alatti gáztárolóit érheti, amelyek ellen Moszkva vélhetően beveti új, KAB-3000-es irányítható, háromtonnás, bunkerromboló légi bombáit. Ezeket Tu–22M3-as nehézbombázókról vagy átalakított Szu–34-es új generációs nehéz vadászbombázókról indíthatják. Ukrajna föld alatti gáztároló-kapacitása (mintegy 31 milliárd köbméter) az egyik legnagyobb Európában. 

 

 

TTF földgáz ára energetikai infrastruktúra gáz elemző
Kapcsolódó cikkek