Az elmúlt hetekben nőtt a lakáshitelek iránti érdeklődés, a Hitelintéző adatai szerint 10 százalékkal többen finanszíroznák részben kölcsönből az ingatlanvásárlást – írta közleményében a money.hu.

Budapest 2020.02.25.CIB Bank lakáshitelfoto: Kallus György/Világgazdaság
Budapest 2020.02.25.
CIB Bank lakáshitel
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Január óta majdnem 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik részben lakáshitel segítségével szeretnének ingatlant vásárolni. Ez derül ki a lakásvásárláshoz a legkedvezőbb finanszírozási megoldást bemutató Hitelintéző szolgáltatás legfrissebb adataiból. Emellett a hitelközvetítő partnereink az idén tavasszal már havonta kétszer annyi tájékoztatót küldenek ki a hitelek iránt érdeklődő ügyfeleknek, mint 2022 végén

 – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A közlemény szerint az érintettek közel 33 százaléka kihasználná az állami támogatás mellett elérhető konstrukciók, így a babaváró kölcsön és a adta lehetőségeket. A szakértő szerint a következő időszakban támaszt adhat a bővülésnek, ha enyhülnek a monetáris feltételek. (Erre a jegybank kommunikációja alapján van is esély.) Azok, akik most vesznek fel lakáskölcsönt, a későbbiekben hitelkiváltással olcsóbb konstrukciókra cserélhetik a meglévő kölcsönüket.

A lakáshitelek új szerződéseinek összege az év első két hónapjában

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt, hogy

 a lakáspiacon is látható némi élénkülés, igaz, figyelembe kell venni a szezonális hatásokat.

„Márciusban és áprilisban ugyanis mindig nagyobb az érdeklődés és a vásárlási kedv, mint az év első két hónapjában” – fogalmazott. Szerinte korai trendfordulóról és egy tartós emelkedésről beszélni akár a lakás-, akár a lakáshitelpiacon, de az elmúlt hetekben tapasztalt változások mindenesetre kedvező irányba mutatnak. Az online hirdetésekből látható a kereslet és a kínálat alakulása, ez az elmúlt években pedig mindig jól jelezte előre, hogy milyen változásokra lehet számítani.

Ha tartós lesz az élénkülés, és a kínálat eddigi növekedéséhez felzárkózik a kereslet bővülése, akkor egy új egyensúly alakulhat ki a lakás- és lakáshitelpiacon, 

igaz, a korábbi pörgős évekhez képest várhatóan alacsonyabb fordulatszám lesz a jellemző.

 Azaz a lakásadásvételi tranzakciók száma elmaradhat az előző évtizedben látott csúcsoktól – áll a közleményben.