A február sem hozott áttörést a lakossági hitelek piacán, változatlanul nagyon alacsony szinten mozog a kereslet – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

hitel
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybank statisztikái szerint az év második hónapjában mindössze 33,1 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a háztartások, ami már a januári 40,8 milliárdtól is jelentősen elmarad, az egy évvel korábbi volumennek pedig kevesebb mint a harmada. 

A babaváró hitelnél sem javult számottevően a helyzet: bár a 12,1 milliárd forintnyi új szerződés határozott előrelépést jelent a januári 7 milliárdhoz képest, az egy évvel korábbi 31,1 milliárdtól messze elmarad.

 Látványosan szenved a szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca is: februárban is alig sikerült átlépni az ötmilliárdos küszöböt az új szerződéseknél. 

Az új szerződések összege háztartások hiteleinél az év első két hónapjában

Az egyetlen, jelentősebb keresletet generáló fogyasztásihitel-terméknek így most a személyi kölcsön számít, amelynél a második hónapban regisztrált 35 milliárd forintnyi új szerződés csak kisebb mértékben maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől, a januárit pedig bő ötmilliárd forinttal meg is haladta.

Az év első két hónapját vizsgálva sem sokkal jobb a helyzet: a január-februárban megkötött, nem egészen 75 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződés nagyjából egyharmada a 2022. első két hónapjában regisztráltnak. 

A fogyasztási hiteleknél valamivel jobban alakult a helyzet, ám a 110 milliárd forintra rúgó új kihelyezés így is közel 30 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Utóbbiakon belül a babaváró piaca látványosan összezuhant z év első hónapjaiban: február végéig összesen 19,1 milliárd forintnyi új szerződés született, ami kevesebb mint a harmada az egy évvel korábbi 60,1 milliárdnak. A személyi kölcsönöknél viszont kisebb mértékű – 7,8 százalékos – visszaesést mutatott ki az MNB, 65 milliárd forint környéki új szerződés mellett.

A lakossági hitelek állomány februárban

A hitelpiac gyengélkedésének hatásai már az állományi adatokon is kezdenek tükröződni. A lakossági hitelek portfóliója 9862,8 milliárd forintot ért el a második hónap végén, ami már viszonylag visszafogott mértékű, 5,2 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Ezen belül a lakáshitelek állományánál nagyobb kissé a bővülés: 

ott 6 százalékkal, 4928,5 milliárd forintra hízott a portfólió mérete éves összevetésben,

 míg a fogyasztási hiteleknél 4,9 százalékos emelkedést mutat a jegybanki statisztika.