Az ország legdrágább és legolcsóbb ingatlanjai közül is válogathat, aki Somogyban szeretne házhoz jutni. A vármegyében csaknem egymillió forint különbség is lehet a négyzetméterárak között: a vármegye déli részén pár millióba, a Balaton partján 100 milliónál is többe kerülhet egy lakóépület.

View,Of,Siófok,With,Prefabricated,Concrete,Block,Of,Flats,,Water
Siófok. Fotó: Shutterstock

Ráadásul nemcsak a vármegye északi és déli fele, hanem a Balaton keleti és nyugati oldala között is jelentős a különbség az ingatlanok árában. Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Somogy Online hírportálnak elmondta, a part mentén található épületek ára az elmúlt években annyit drágult, hogy most már jócskán lekörözi az átlagos budapesti árakat négyzetméterre számolva.

Ebből természetesen az is következik, hogy minél közelebb van az ingatlan a vízhez, annál többe kerül – hangsúlyozta Balogh László.

Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt 100 millió forintért gyakorlatilag luxusingatlanhoz lehetett jutni, manapság már ennyi pénz sem lehet elég egy vízparti apartmanhoz. 

Esetenként 200-300-400 millió forintot is elkérhetnek egy-egy parti házért.

Minél távolabb megyünk azonban Budapesttől, annál jobban csökken az ingatlanok értéke. A Balaton keleti medencéjében, Siófokon több mint egymillió forintot is elkérnek egy négyzetméterért, a nyugati oldalon azonban ugyanezért akár harminc százalékkal kevesebbet kell fizetni.

Azt tapasztaljuk, hogy a budapestiek inkább Siófokot és környékét választják, mert autóval sokkal gyorsabban elérnek oda – tette hozzá Balogh László, aki arról is beszélt, az elmúlt egy évben folyamatosan ment lefelé a balatoni ingatlanok ára.

Siófokon korábban 1 millió 150 ezer forintot is elkértek egy négyzetméterért, jelenleg azonban már „csak” 1 millió 50 ezret.

Mindazonáltal hiába mentek lefelé az árak, Siófok még mindig jóval drágább, mint a főváros, ahol átlagosan 940-950 ezer forint körül mozognak a négyzetméterárak – mondta Balogh László.

Az árcsökkenés oka, hogy 2021 nyarától elkezdett bővülni a kínálat és egyre több eladó ház, lakás jelent meg a piacon. Korábban ugyanis sokan befektetési szándékkal vásároltak ingatlant, és amikor hirtelen pénzre lett szükségük, úgy döntöttek, megválnak a balatoni nyaralótól.

Az Ingatlan.com szakértője hozzátette, 

ha valaki kedvező áron szeretne balatoni házat vásárolni, akkor valamelyik nyugatabbra fekvő településen kell keresgélnie. 

Ha pedig még olcsóbban akar ingatlanhoz jutni, akkor Dél-Somogyban vesz házat, ahol négyzetméterenként átlagosan 300 ezer forintért vagy sok esetben még ennél is olcsóbban kínálják az eladó épületeket.