A 22,5 milliárd forintos beruházást Szepesi Richárd tulajdonos mutatta be kedden a sajtónak, és elmondta, hogy a tervek szerint 2025 folyamán nyílik meg Balatonfüred új ötcsillagos szállodája, a Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort.

Fazakas Építésziroda
BalaPort látványtervek
Fotó: Mohai Balázs / BalaPort

A Balaton legexkluzívabb és legkülönlegesebb projektjeként beharangozott fejlesztést a Szepesi Richárd kizárólagos tulajdonában álló BalaPort Investment Kft. valósítja meg,

részben a Kisfaludy2030 által biztosított, mintegy 6,9 milliárd forint támogatás felhasználásával, valamint 3,5 milliárd forint hitelből és 12,1 milliárd forint önerőből.

Az önerő egy részét az apartmanok és a hajóhelyek hosszú távú értékesítéséből teremtette elő a társaság.

A 102 szobás balatonfüredi szállodakomplexum Szepesi harmadik ötcsillagos turisztikai beruházása. A vállalkozó tulajdonában lévő Dreamland Holding Zrt. égisze alatt valósult meg nemrég egy tokaji és egy szántódi hotelprojekt, az ottani egységek az Accor nemzetközi szállodaüzemeltetővel kötött megállapodás alapján MGallery és Mövenpick brand néven üzemelnek. 

Svájci luxusszállodát adtak át a Balatonnál

Gyerektematikára épült balatoni luxushotellel mutatkozik be Magyarországon az Accor csoport prémiummárkája, a svájci Mövenpick, amely a szántódi BalaLand szállodával hozzájárulhat a tó környéki turizmus szezonalitásának csökkentéséhez is.

A Dreamland Holding Zrt. mindezeken kívül két négycsillagos szállodafejlesztést is jegyez, 

a turisztikai beruházások közül azonban a jelenlegi, az ütemterv szerint épülő balatonfüredi komplexum a legnagyobb volumenű.

A keddi sajtóbejárás alkalmából kiadott közlemény szerint a beruházás kiinduló lépése volt a kikötő vízi létesítményeinek kialakítása, amellyel a Balaton legmodernebb és legnagyobb hajóinak fogadására kész hajókikötő jött létre. A szárazföldi beruházás első három ütemeként megvalósultak a mélyépítési munkák, a térszín alatti szerkezetépítési munkák és a felszín feletti teljes szerkezetépítés. A negyedik ütemben már zajlanak az apartmanházak szakipari munkái. A szálloda befejező munkálataira szeptemberben meghívásos tendert írnak ki. 

Fazakas Építésziroda
BalaPort látványtervek
A part menti komplexum látványterve. 
Fotó: BalaPort / Fazakas Építésziroda

Az új komplexum megépülése segíti majd a városban a konferenciaturizmus erősítését, hozzájárul a város fejlődéséhez, a munkaerő megtartásához,

a közel 5000 négyzetméteres, a volt Huray piac területén található Balatonfüred Kongresszusi Központ hatékonyságához – emelte ki Bóka István, Balatonfüred polgármestere. A városvezető hangsúlyozta, hogy a négy évszakos üzemelés segíti a Balaton turisztikai idényének meghosszabbítását, ezzel biztonságos munkahelyeket teremt, és magához vonz olyan fejlesztéseket is, amelyek nem kifejezetten a nyári időszakhoz köthetők. 

A remények szerint a BalaPort hozzájárul a térség versenyképességének növeléséhez, és erősíti a város lakosságmegtartó erejét is. 

A hotel területe nyitott, a sétány és a parti rész egész évben bejárható lesz

– hangzott el.

A négy évszakos erős foglaltságot a magas színvonalon kialakított, tematikus megvalósítás biztosítja,

amit az is támogat, hogy a közvetlenül a Zákonyi Ferenc sétányra nyíló minőségi, egész évben nyitva tartó éttermekkel, kávézókkal és üzlethelyiségekkel gazdagodik a környék – hangsúlyozta Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai ingatlanfejlesztője, Szepesi Richárd. 

Példaként említette, hogy az előszerződés megkötését követően már szakmai munkálatok folynak a Zsidai csoport által fémjelzett, jól ismert Spíler Trattoria, Baltazár, Black Rose The Bar és Zuki vendéglátóhely megjelenéséről, amelyek teljes egészében, sokféle módon lefedik majd a minőségi vendéglátó kínálatot.

Fazakas Építésziroda
BalaPort látványtervek
2025-ben lép piacra az új balatoni luxusszálloda. 
Fotó: BalaPort / Fazakas Építésziroda

Szepesi meggyőződése, hogy a turizmusban a tematikus szállodáké a jövő. 

Két évtizedes szállodafejlesztő és szállodatulajdonosi tapasztalatom szerint létjogosultsága csak valami különlegesnek, egyedülállónak lehet

– mondta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a hoteleknek osztrák, német, olasz, szlovén vendégeket is „tudni kell hoznia” a Marriott vendégkörének is köszönhetően, de a fő célcsoport a belföldi fizetőképes vendégkör lesz.

A BalaPort projekt részeként 

tavaly nyáron nyitották meg a Balaton legmodernebb, 203 férőhelyes hajókikötőjét

2,28 hektár vízfelületen. A fejlesztést egymilliárd forint vissza nem térítendő Kisfaludy2030 MTÜ-támogatás mellett egymilliárd forint önerőből finanszírozták. 

A szállodával párhuzamosan épülő apartmanok tervezett műszaki átadása is 2024 év vége. A 24 apartmant francia stílusban berendezve és felszerelve adják át a tulajdonosoknak.

A konstrukció lényege, hogy minél nagyobb időszakra adja át lakását a tulajdonos a hotelnek kiadásra, annál nagyobb hozamot remélhet, miközben szabadon használhatja is, és semmiféle fenntartási költsége nincsen. Hasonlóan működik a Balaton déli partján a BalaLand Hotel és FamilyPark mellett a BalaLand Residence is.