Kristálytisztán látszik, hogy Brüsszelt nem érdekli a jogállamiság, tovább zsarolják Magyarországot, és ezt már titkolni sem próbálják

írta X-oldalán Orbán Balázs hétfőn.

20240125_MCC_kollegium_atadas_megnyito_fg_fmh (5)20240125 Székesfehérvár, MCC kollégium, avatás, átadás, Cser-Palkovics András, Vargha Tamás, Spányi Antal,  Orbán Balázs, könyvbemutató. Fotós: Fehér GÁbor fG Fejér Megyei HÍrlap20240125 Székesfehérvár, MCC kollégium, avatás, átadás, Cser-Palkovics András, Vargha Tamás, Spányi Antal,  Orbán Balázs, könyvbemutató. Fotós: Fehér GÁbor fG Fejér Megyei HÍrlap
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Fotó: Fehér Gábor

Orbán Viktor politikai igazgatója a kiszivárgott dokumentumra reagált, amely szerint európai uniós tisztviselők egy a magyar gazdaság gyenge pontjaira kidolgozott retorziós javaslatot nyújtottak be az Tanácsa elé. A terv szerint, ha a magyar kormány megvétózza az ukrán támogatásokat a következő uniós csúcson, akkor a közösség állam- és kormányfői megszavazzák, hogy Magyarország végleg elesik az uniós forrásoktól. A tervben külön kiemelik, hogy egy ilyen lépés rontaná a forint árfolyamát, a nemzetközi befektetőket távol tartaná Magyarországtól, illetve hazánk számára költségesebbé tenné a hitelek felvételét. Ezeken a hatásokon keresztül az EU közvetetten hatna a magyar gazdaság növekedésére.

Az Európai Unió már korábban is alkalmazott pénzügyi intézkedéseket a tagállamok ellen. Ilyen nyomásgyakorlással már Lengyelország, Görögország és Magyarország is találkozott. Azonban olyan brüsszeli lépés, amely egy konkrét tagállam gazdaságát támadná, még sosem fordult elő.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János közölte, hogy hazánk nem enged a zsarolásnak. Hozzátette, hogy immár világossá vált, hogy Brüsszel az uniós forrásokat politikai nyomásgyakorlásra használja fel.

Orbán Balázs is arról írt a közösségi médiában, hogy 

Magyarország hiába nyitott a kompromisszumra, az európai uniós tisztviselők csak fenyegetnek és zsarolnak.