Egy kiszivárgott európai uniós dokumentum szerint Brüsszel egy eddig példátlan gazdasági retorzióval sújtaná Magyarországot, ha a kormány nem szavazza meg február 1-jén az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter közölte, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak.

20230831__MI_00920230831 Budapest 
Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára
Fotó: Mirkó István MI
Magyar Nemzet20230831 Budapest Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkáraFotó: Mirkó István MIMagyar Nemzet
Fotó: Mirkó István

A Financial Timeshoz eljutott dokumentum szerint uniós tisztviselők kidolgoztak egy tervet, amelynek intézkedései kifejezetten a magyar gazdaság gyenge pontjait célozzák. A dokumentum szerint, ha a magyar kormány megvétózza az ukrán támogatásokat a következő uniós csúcson, akkor a közösség állam- és kormányfői megszavazzák hogy Magyarország végleg elesik az uniós forrásoktól. A tervben külön kiemelik, hogy egy ilyen lépés rontaná a forint árfolyamát, távol tartaná Magyarországtól a nemzetközi befektetőket, illetve hazánk számára költségesebbé tenné a hitelek felvételét. Ezeken a hatásokon keresztül az EU közvetetten hatna a magyar gazdaság növekedésére.

Az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja

– írta Facebook-oldalán Bóka János. A miniszter szerint az uniós tagként járó forrásoknak és az Ukrajnának szánt pénzeknek semmi közük egymáshoz, és Magyarország visszautasítja, hogy bármely más nemzet ezt megtegye.

Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged

– jelentette ki a miniszter.