A bizottság rontotta az gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, miközben a magyar gazdaságot továbbra is az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe várja – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után Brüsszelben. 

VARGA Mihály
Varga Mihály Brüsszelben tárgyalt.
Fotó: Olivier Hoslet

A pénzügyminiszter kiemelte: a bizottságnak többévnyi politikai időhúzással sem sikerült visszavetni a magyar gazdaságot, a blokkolt források ellenére is 5 százalékkal haladjuk meg a járvány előtti teljesítményt, szemben a 3,5 százalékos uniós átlaggal.

 

Fontos döntés az IMF-vezetőről

Közös európai jelölt lesz az IMF ügyvezető igazgatói posztjára, erről is döntött ma az ECOFIN – írta Varga Mihály ma koradélután a Facebookon. Jelezte, hogy a posztra – a következő öt évre – egységesen Kristalina Georgievá-t, az eddigi vezetőt javasolják.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei a brüsszeli találkozón áttekintették az uniós gazdasági és költségvetési helyzetet. A magyar kormány továbbra is elkötelezett a hiány és az csökkentése mellett, ezért a következő években fokozatosan 3 százalék alá csökkentjük a költségvetési hiányt – emelte ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszterek megvitatták a Helyreállítási és Ellenálló képességi Eszköz (RRF) félidős értékelését is. A tárcavezető emlékeztetett:

kétévnyi politikai időhúzás után december óta folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt források Magyarországra: december vége óta már több mint 550 milliárd forintot kaptunk meg ezekből

– tette hozzá. Magyar részről továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy a helyreállítási tervet minél hamarabb hajtsák végre, hiszen ennek eredeti célja éppen a gyors helyreállítás lett volna – húzta alá Varga Mihály. A pénzügyminiszter kifejtette: az ülésen kiemelt szerepet kaptak a szociális célú befektetések, amelyeket magyar részről is támogatunk, azonban úgy látjuk, hogy az ilyen típusú intézkedéseknek inkább hosszú távon lehet hatásuk.

Ezért is építettük ki Magyarországon Európa legerősebb családtámogatási rendszerét, amelynek keretében idén mintegy 3300 milliárd forintot fordítunk a magyar családok támogatására

– tette hozzá. A magyar álláspont szerint Európa demográfiai és munkaerőpiaci problémáira nem a bevándorlás, hanem a családok támogatása a megoldás.

Sebességet válthat a magyar gazdaság

Hazánk akkor lehet eredményes, ha iparpolitikája, szabályzórendszere és programjai a versenyképes ipari szektor erősödése irányába hatnak – mondta Varga Mihály.