Idén több mint 5,6 millió adózónak készítette el a az adóbevallását. 2010-ben 4,4 millióan még saját maguk kényszerültek intézni a bevallást írta ki a közösségi oldalára Varga Mihály pénzügyminiszter, miután elérhetővé váltak az adóbevallási tervezetek a NAV eSZJA-oldalán.

_VEZ635220240104 Budapest 
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatója a költségvetés helyzetér?l a Pénzügyminisztériumban.

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárcavezető ismertetése szerint idén eddig 700 ezren léptek be az online felületre. 

Ők azzal is szembesülhettek, hogy az eSZJA idén még egyszerűbb és áttekinthetőbb lett. A legtöbbeknek nincs dolguk, hiszen a fizetési adataikból dolgozott a NAV. Ám ha a fizetésen kívül, például lakáskiadásból bevétele volt valakinek, vagy egyéb kedvezményre jogosult, azt be kell írni a tervezetbe

–  figyelmeztetett Varga Mihály. A magyar adózóknak így már nyolc esztendeje nem kell a személyijövedelemadó-bevallással bajlódniuk, helyettük a bevallás tervezetét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el, már söralátét sem kell. Korábban, ha valaki nem nyújtotta be az szja-bevallását, mulasztási bírsággal számolhatott. Most akkor is érvényes az adóbevallása, ha rá sem néz: május 21-én automatikusan érvényessé válnak a bevallási tervezetek írta a pénzügyminiszter.