A 2024. január 1-jétől elérhető segített abban, hogy az egy kicsit beinduljon az év elején mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára. 

HORNUNG Ágnes
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Hornung Ágnes a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) ülését követő doorstep sajtótájékoztatón jelezte, hogy mindezt a pénzintézetek és az ingatlanpiac szakértői is megerősítették.

Már az első pár hétben is azt a visszajelzést kapták, hogy a Plusz iránt nagyon élénk az érdeklődés és ez az év első két hónapjában tovább fokozódott. A február végi adatok szerint csaknem 2000 igénylés érkezett be a pénzintézetekhez, amely felfutásában ugyanazt a meredekséget mutatja, mint a 2015-ben bevezetett CSOK.

Hornung Ágnes elmondta, hogy a befogadott kérelmek száma alapján a családok 87 százaléka használt lakóingatlant vásárolt a CSOK Plusz segítségével. 

Ez azt mutatja, hogy az új konstrukció tudott reagálni a családok oldaláról jelentkező igényekre

jegyezte meg az államtitkár, aki hozzátette, hogy az igénylők 13 százaléka új lakás építésére, 1 százaléka pedig a meglévő otthona bővítésére igényelte ezt a támogatási formát.

Január elsejével átalakult a CSOK

A CSOK Plusz 2024 januárjában indult el, az új feltételek alapján a házaspárok a gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyerek után a felvett kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elenged az állam. A támogatás felvevői illetékmentességre és áfa-visszatérítésre is jogosultakká válnak.  

A korábbiaknál azonban szigorúbb megkötések következtében csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig, 2025. december 31-ig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, amennyiben igazolják legalább 12 hetes terhességüket.  

Míg a CSOK-hoz korábban közvetlen állami támogatás és kedvezményes is járt, a CSOK Pluszhoz csak kedvezményes, de a korábbinál nagyobb összegű hitel kapcsolódik. A személyi feltételek között szerepel, hogy legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, függetlenül az igényelt hitel összegétől. 

Időben kell lépni

Nem árt tudni, hogy fontos feltétel a CSOK Plusz igénylése során, hogy még a gyermek születése előtt kell igényelni a hitelt. Vagyis ha egy pár a terhesség 8. hónapjában kezd neki az ügyintézésnek, akkor már nem igazán lesz esélye, hogy időben a végére érjen a hitelügyintézés teljes folyamatának a gyermek megszületéséig. A kölcsönt a házastársak kizárólag együtt igényelhetik, és további feltétel, hogy a feleség nem töltötte még be a 41. életévét.