Újabb havi rekordokat hozott az elektromos autózásban a vállalati pályázat. Február után márciusban is csúcsot döntött a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma Magyarországon. A látványos élénkülés nyilvánvaló módon összefügg a céges e-autó-beszerzéseket támogató program február eleji elindításával – írta hétfőn Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

20240207 Budapest 
BYD Atto3 
tesztautó 
elektromosautó  teszt 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  
Világgazdaság  VG
Újabb havi rekordokat hozott az elektromos autózásban a vállalati pályázat / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárca közleményéből kiderül, hogy a világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt teljes állomány közel háromezerrel gyarapodott a tavasz első hónapjában. A 2920 darabos növekedés számottevően felülmúlja a februárban regisztrált előző, 2594 darabos korábbi csúcsot. Szintén korábban nem látott bővülés zajlott a tisztán elektromos kategóriában, első alkalommal lépve át a havi kétezres szintet. A 2108 újonnan munkába állt gépkocsi a megelőző hónap 1704 darabos rekordjához mérten is hatalmas előrelépésnek számít.

A Belügyminisztérium hétfőn közzétett adatai szerint zöld rendszámos járműből 93 ezernél, tisztán elektromosból 53 ezernél több fut már hazánkban.

A komplett zöldflotta ezzel 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére, a leginkább környezetbarát járműpark pedig majdnem a hétszeresére nőtt. A kizárólag elektromos hajtású személyautók száma a múlt hónapban haladta meg az 50 ezret.

Kiderült, hogy mennyi elektromos autót adott el a Szegeden gyárat építő kínai cég

Az elektromos autókat gyártó kínai cég, a BYD eladásai felpörögtek éves szinten, ugyanakkor az előző negyedévhez képest kevesebb járművet értékesített. A március különösen jól alakult a Szegeden gyárat építő vállalatnak.

A kormány a tiszta energiatermelés mellett több programmal ösztönzi a tárolást is összesen 209 milliárd forint értékben. A magyar vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez.

A 30 milliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzésének költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forintot vállalhat át a nemzeti helyreállítási terv REPowerEU fejezete terhére.

Eddig már csaknem 3000 elektromos gépjármű megvásárlásához igényeltek összesen 11,3 milliárd forint támogatást a cégek, több mint 2200 személyautóra és közel 700 kisteherautóra. Márka szerinti bontásban a BYD, a Tesla és a Volvo gyártmányai a legnépszerűbbek. 

A kormány még egy héten át, április közepéig számít az emberek véleményére a zöldenergia-konzultáción. A 13 kérdés között az elektromobilitás térnyerésének további támogatásával és a kapcsolódó iparfejlesztésekkel összefüggő felvetések is szerepelnek az online kérdőíven.