Cégvilág

Más osztotta a lapokat - Veres-ügyben cáfol a szaktárca

A Ferihegyi Utasterminál Fejlesztő Kft. sorsa nem 2006-ban – ahogy a Magyar Hírlap szerdai számában állítja –, hanem jóval korábban, 2001-ben pecsételődött meg - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében. A lap nem veszi figyelembe a tényeket amikor azt írja, hogy a ferihegyi lapokat Veres János osztotta - állítja a közlemény.

A tárca szerint az igazság ezzel szemben az, hogy azokról a bizonyos lapokról 2001-ben az akkori kormány határozott, Veres János 2006-ban már csak kármentesítésre vállalkozhatott.

A Ferihegyi Utasterminál Fejlesztő Kft. 1996-ban jött létre magyar-kanadai vegyes vállalatként, hogy bővítse Ferihegy 2-n az A terminált, és megépítse a B terminált. Erről és a későbbi üzemeltetésről 1995-ben a cég kanadai tulajdonosával az Airport Development Corporation-nel az akkori magyarországi vagyonkezelő kötött haszonbérleti szerződést - áll a közleményben.

A terminál megépült, 1998. decemberében átadták a forgalomnak, üzemeltetésére a Kft. 2010-ig szerzett jogot a szerződés alapján. Ezzel a jogával azonban nem tudott élni, mert egy olyan Fónagy János által jegyzett miniszteri rendelet született 2001. decemberében, amely alapján az ÁPV Rt. megszüntette a vegyes vállalattal kötött haszonbérleti szerződést. Az így előállt szerződés szegés miatt indított pert a kanadai Airport Development Corporation, amelyet meg is nyert 2006. szeptemberében, s így a Magyar Államnak 74 millió dolláros, 17 milliárd forintot elérő kártérítést kellett fizetnie - állítja a minisztérium.

A FUF Kft. gyakorlatilag 2001 óta már nem működött, és végelszámolására csak azért most kerül sor, mert a Magyar Állam ellen indított kártérítési per miatt fenn kellett tartani a gyakorlatilag alvó céget. Ilyen előzmények, egy korábbi kormány által elkövetett szerződés szegést követően került sor a Ferihegyi repülőtér üzemeltetését végző Budapest Airport privatizációjára 2005-ben.

A privatizáció végül is sikeres volt. A vevő a Budapest Airport 75 százalékos –1 szavazatot kitevő részvénycsomagjáért és a 75 évre szóló vagyonkezelési megállapodásért 460 milliárd forintot meghaladó összeget fizetett, amelyet a Pénzügyminisztérium államadósság törlesztésre használt fel.

A per lezárultával pedig megkezdődhetett a teljes egészében a Magyar Állam tulajdonába került FUF Kft. végelszámolása. Ennek keretében a Kft. kifizette adósságait, és a megmaradt tőkét – 2,2 milliárd forint – befizette a tulajdonosi jogokat gyakorló Kincstári Vagyoni Igazgatóság számlájára. A FUF Kft., a Magyar Hírlap állításával szemben egyetlen fillért nem fizetett a kanadai Airport Development Corporation-nek. A végelszámolás gyakorlatilag lezárult, tényleges befejezését a cég egyetlen megmaradt dolgozójának munkaügyi pere hátráltatja - olvasható a PM közleményében.

Kapcsolódó cikkek