Cégvilág

Válogatott kortársakat értékesít a Blitz

Kortárs árveréssel jelentkezik a Blitz Galéria december 16-án a volt MEO épületében Újpesten. A Blitz továbbra is a kortárs művészet másodlagos piacának megteremtésén dolgozik, Kováts Lajos ezúttal lányával jegyzi a katalógust, aki saját korosztályának figyelmét szeretné felhívni a műgyűjtésre. A 119 tétel átfogó válogatás az elmúlt húsz évből, itt vannak többek között Gál József fejei, Bukta Imre vidéke, Soós Nóra játékos képei, Gál András monokróm vásznai, a szentendrei avantgárdok, drMáriás politikusai.

A másodlagos piac hiánya visszafogja a kortárs műkereskedelem fejlődését, megteremtésébe Kováts Lajosnak is többször beletört a bicskája. Az egyik fő probléma, a galériás és az aukciós árak közti szakadék. Lehet, hogy megéri árverésen vásárolni, de nem tesz jót egy életműnek, ha nem stabil az árszintje.

Most Csernus Tibor Hogarth VI/B című 1995-ös vászna indul a legmagasabbról, 5,5 millió forintért. Baranyai Levente 2008-as Nevada Triptichonja 3 millió, Szűcs Attila sokat reprodukált műve, a Redőny sötét foltokkal 2,5 millió, Fehér László 2001-es Fotózás a hídrólja 1,8 millió forint.

A Zuzu–Vető-páros 1984-es Sose félj, de fáj című vászna 450 ezer, az 1983-as Űrkorszaki kozmoszstrand 600 ezer forint. Méhes Lóránt Zuzutól a Fiatal festő a 70-es évekből és a Méhes Marietta-portré egyaránt másfél millió forintról kezd. Nagy Kriszta több művel is szerepel, a 2001-es Love vagy a Corpus Kriszti festményeket 550 ezerért kínálják.

Kis Róka Csaba a kortárs műkerskedelem egyik sztárja volt a kétezres években, milliós nagyságrendet értek el az árai, most a Jófogás című 2007-es műve 150 ezer forintról.

Kapcsolódó cikkek