Több ponton is módosította a kiíró a Ginop Pluszban a vállalati kutatást, fejlesztést és innovációt ösztönző, 136,67 milliárd forintos tervezett keretösszegű 2.1.1-es pályázatot – tudta meg a VG. Az első és legfontosabb változás az, hogy bár csúszik a támogatói kérelmek beadása, az nem egy-, hanem kétszakaszos lesz, az eredetileg november 2-re időzített kezdő sípszó helyett előbb december 13-tól január 5-ig, majd március 1-jétől 30-ig lesz rá lehetőség. 

Ezzel összefüggésben tisztázták, hogy nincs esély duplázni, vagyis aki már kedvező elbírálásban részesült az első körben, az a másodikban nem jelentkezhet. A startvonal mögé mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok, kutatóhelyek, kutató-tudásközvetítő szervezetek egyaránt felsorakozhatnak, sőt, a kérelmet konzorciumi formában is be lehet nyújtani. 

A katás vállalkozók elől elzárt pénzcsap azoknak nyílhat meg, akiknek legalább két lezárt üzleti évük és három alkalmazottjuk van. Az indulás feltétele az előminősítés: a támogatást igénylőknek rendelkezniük kell az NKFI kormányzati kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai szempontú támogató véleményével.

Az igényelhető összeg vissza nem térítendő támogatás, legalább 50 millió, legfeljebb egymilliárd forint, amely kísérleti fejlesztésre, ipari kutatásra, eszközbeszerzésre, projektet támogató tevékenységre egyaránt fordítható, az utóbbinál a hardver- vagy szoftverköltségek finanszírozása éppúgy szóba jöhet, mint például a projektmenedzsment, az iparjogvédelmi oltalomszerzés, a vagy a piacra vitel.

Fotó: KALLUS GYORGY

A kiíró annyiban megkönnyítette a jelentkezők dolgát, hogy pontosított: a résztvevők munkaköri leírásának részletesen tartalmaznia kell a munkavállaló projektben teljesítendő tevékenységeinek felsorolását. Részben a felső vezetők bére is elszámolható, ez az arány a mikro- és kisvállalkozásoknál 75, közepes méretű cégeknél 50, nagyvállalatoknál 25 százalék. 

Nem jelentéktelen adminisztratív buktató, amin a beadvány sikere is múlhat, hogy az a személy minősül felső vezetőnek, aki a cégjegyzék szerint önálló vagy együttes cégjegyzési joggal rendelkezik, vagy akinek a munkaszerződésében rögzítik, hogy felső vezetői munkakörben alkalmazzák.

Kell önerő, amely regionális beruházási kategóriánként változó, de a 25 százalékot mindenképpen el kell érnie a saját forrásnak, ugyanakkor felvehető előlegként 50 százalék. A kiíró előzetesen 130–270 nyertes projekttel kalkulál, amelyek fizikai befejezésére 36 hónap áll rendelkezésre, Budapest kivételével Magyarország teljes területén. 

A bő 136 milliárd forintos forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, de nem ez az első nagy dobás az idén a Ginop Pluszban. A technológiaváltó támogatási programként ismert 1.2.1-es konstrukcióban múlt pénteken 1721 projektgazdának összesen 211,4 milliárd forintot ítéltek meg az irányító hatóság döntése alapján.