A Sony párhuzamos keretében értékesíti a videojátékokat a Playstation 4 és 5 konzolokra, valamint PC-kre az orosz piacon – tudta meg a TASZSZ

Az orosz hírügynökség szerint a Gran Turismo 7 és a Ghostwire Tokyo videojátékok jelentek meg orosz felirattal a Wildberries és az Ozon online kiskereskedőknél annak ellenére, hogy 

a játékok oroszországi megjelenését a Sony 2022 márciusában törölte, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Közben más kiskereskedők továbbra sem kapnak szállítmányokat, emiatt is Oroszországban csökken a kereslet a játékok iránt. 

Fotó: Jeffrey Groeneweg / ANP MAG / ANP / AFP

A Wildberries közlése szerint az oroszok általában elkezdtek aktívan vásárolni PC-re és konzolokra szánt lemezes játékokat – 2022 első felében a cég pénzben kifejezett eladásai 3,3-szorosára nőttek az előző évhez képest, egységben kifejezve az eladások a 2,7-szeresére nőttek. A vásárlók körében a legnépszerűbb játékok a GTA 5, a Cyberpunk 2077 és az Elden Ring Playstation 4-es játékok voltak. A PC-s játékosok az év első felében Assassin's Creed IV-et, Nail'det és Sacred 3-at vásárolták meg a leggyakrabban. A cég megjegyezte, hogy a dobozos játékokban nincs hiány. 

Az Ozon sajtószolgálata nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére, ugyanakkor a dobozos játékok iránti kereslet növekedését észlelték. Az első negyedévben például 50 százakkal nőtt a játékok értékesítése 2021 azonos időszakához képest, júniusban a kereslet is 69 százalékkal nőtt éves szinten.

Egyes kiskereskedők 2022 márciusa óta nem kaptak új szállítmányokat, és azt tapasztalták, hogy csökkent a kereslet a dobozos videojátékok vásárlása iránt. Ezt a Citilink kiskereskedő sajtószolgálatán közölte a TASZSZ-szal.

Most a piacon csökken a közönség érdeklődése a konzolos dobozos játékok iránt. A játékok iránti kereslet nagymértékben függ az új termékektől. Jelenleg nem jelennek meg honosított új játékok az orosz piacon 

– magyarázta a sajtószolgálat.  

Pavel Golubev, egy orosz szoftverfejlesztő cég vezetője szerint a Microsoft, a Rockstar, az EA és az Activision egyes játékai már nem voltak megvásárolhatók Oroszországban, így egyre nagyobb mértéket öltenek az illegális letöltések. A népszerű kereskedési platformokon történő vásárlásokat azonban úgy is megoldják az orosz felhasználók, hogy például a legnépszerűbb Steam platformon a szomszédos Kazahsztán valutáját használva bonyolítják szerzik meg a játékokat. 

A videójáték-piacon évek óta nem látott visszaesés tapasztalható

Az orosz-ukrán konfliktus tovább rontja a videójáték-piac kilátásait, mivel több játékszoftver-és hardvergyártó vállalat – többek között a Microsoft és a Sony – is úgy döntött, hogy kivonulnak az orosz piacról. Oroszország a tizedik legnagyobb videójáték-fogyasztó volt globálisan a tavalyi évben, de az előrejelzések szerint az oroszok idén visszaeshetnek a tizennegyedik helyre.