A videojátékok eladásai az elmúlt éveket figyelembe véve idén csökkentek először, a koronavírus-járvány alatt rendkívül felfutó iparágra is zord körülmények várnak majd a miaa – számolt be róla a CNBC.

Az Ampere Analysis piaci adatszolgáltató cég kutatásának előrejelzései szerint a globális videójáték-kereskedelem 1,2 százalékkal csökkenhet, körülbelül 188 milliárd dollárra (körül-belül 76 ezer milliárd forint) zsugorodhat a piac 2022-ben.

A szektor mintegy 26 százalékkal bővült 2019 és 2021 között és 2015 óta folyamatosan növekedett a piac a kutatás adatai szerint.

A gaming rendkívül nagy lendületet kapott a 2020-ban kitörő COVID-19 járványnak köszönhetően, amikor az emberek kénytelenek voltak egyre több időt a saját otthonaikban tölteni. A Sony és a Microsoft új generációs konzoljainak 2020-as megjelenése is tovább növelték az iparág bevételeit.

Az Xbox Series X és S valamint a PlayStation 5 modellek megjelenése és árusítása több akadályba is ütközött. A logisztikai problémák és az alkatrészhiány miatt csak nehezen tudnak hozzájutni az új konzolokhoz a vásárlók a boltokban vagy online.

3224059 10/28/2017 Fans during the EPICENTER 2017 CS:GO cyber sport tournament at the Yubileiny Arena, St. Petersburg. Aleksandr Gal'perin/Sputnik (Photo by Aleksandr Gal'perin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Aleksandr Gal'perin / Sputnik via AFP

Az orosz-ukrán konfliktus tovább rontja a videójáték-piac kilátásait, mivel több játékszoftver-és hardvergyártó vállalat - többek között a Microsoft és a Sony – is úgy döntött, hogy kivonulnak az orosz piacról. Oroszország a tizedik legnagyobb videójáték fogyasztó volt globálisan a tavalyi évben az Ampere Analysis adatai szerint, de az előrejelzések szerint az oroszok idén visszaeshetnek a tizennegyedik helyre és a szankciók az iparágnak 1,2 milliárd dolláros (körül-belül 486 milliárd forint) kiesést okozhatnak.

Piers Harding-Rolls, az Ampere Analysis kutatási igazgatója szerint az adatokból, kiolvasható, hogy a videójáték-ipar sem független a gazdasági recessziótól, a magasabb megélhetési költségek és árak mellett értelemszerűen a videójátékok kereslete is csökken.

A két éves rendkívüli növekedés után a játékpiac 2022-ben több hátráltató tényező együttállásának köszönhetően visszaesett

– fejtette ki Hardign-Rolls.

A kutatási igazgató azonban hozzátette, hogy még így is bőven a járványidőszak előtti szinten fog teljesíteni az iparág és pozitívak a jövőre vonatkozó kilátások és 2023-ra már újra növekedési pályára állhat az iparág. A következő évben a szektor eladásai elérhetik a 195 milliárd dolláros (mintegy 79 ezer milliárd forint) értéket.