Nagy az érdeklődés, kiemelt létszámmal indultak a BKV őszi autóbusz-vezető képzései – erről a fővárosi közlekedési társaság számolt be kedden.

A BKV bruttó 730 ezres bérrel és egymilliós bónusszal csábítja a buszsofőröket. Fotó: Róka László / MTI

Ebből kiderült, hogy 

már csaknem hatvanan kezdték el a BKV új, B kategóriáról induló autóbusz-vezetői tanfolyamait.

A képzésekre folyamatosan lehet jelentkezni a karrier.bkv.hu weboldalon. A szeptemberben induló képzésekre mintegy húszan jelentkeztek. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy telítődnének a pozíciók, hiszen Budapest legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltatójánál 

  • a nyugdíjba vonulók, 
  • a pályaelhagyók lemorzsolódása, 
  • valamint a szolgáltatásának bővítésére 

tekintettel az autóbusz és trolibusz ágazatában továbbra is várja a járművezetők jelentkezését.

Mennyi idő alatt lehet valaki buszsofőr?

A BKV az idén szeptemberben az elsők között kezdte meg azt a jogszabály által lehetővé tett képzést, amelyben a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők már közvetlenül – a C kategóriás képzést átugorva – szerezhetik meg az autóbusz-vezetéshez előírt D kategóriás jogosítványt. A járművezető-tanulók – munkaszerződéssel – öt-hat hónap alatt sajátíthatják el a szükséges ismereteket. De a fővárosi cég a C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők részére is folyamatosan, havonta indítja a D-s képzését. Ez a teherautós jogosítvánnyal már megszerezett ismeretek miatt csaknem egy hónappal rövidebb. A trolibusz ágazatban is folyamatos a képzés, ahol szintén munkaviszonnyal, trolibuszvezető-tanuló pozícióban szerezhetik meg a jelentkezők B kategóriás jogosítvány birtokában a trolibuszvezetéshez szükséges szaktudást.

Mennyit keres egy buszsofőr a BKV-nál?

A BKV-nál a járművezető-tanulók tanulmányaik idejére nem csupán fizetést, hanem a tanfolyamok moduljaihoz kapcsolódóan bruttó 150 000 forint/modul sikerdíjat is kapnak, ami (D+TR+GKI esetén) akár a bruttó 1 050 000 forintot is elérheti. A képzett autóbusz- és trolibuszvezetők átlagos bruttó keresete a közlekedési társaságnál már 730 000 forint.

A BKV felnőtt az Aldihoz és a Lidlhez: 850 ezres fizetéssel toboroz

A fővárosi tömegközlekedési cégnél akkora a sofőrhiány, hogy buszok maradnak ki a menetrendből.