Jelentősen, 49 százalékról 67,6 százalékra nőtt az elmúlt időszakban a Nemzeti Tőkeholding (NTH) 51 tőkealapjának kihasználtsága, miközben részben a Budapesti Értéktőzsde forgalmának élénkítése érdekében a Baross Gábor Tőkeprogram (BGT) keretében 164 milliárd forintot fektettek az ország legnagyobb alapkezelői által működtetett 13 ingatlan- és értékpapíralapba, amelyen a december 31-i állapot szerint 4,3 százalékos, évesítve 10 százalékos megtérülést értek el – kezdte a csütörtök reggeli sajtótájékoztatót Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding vezérigazgatója.

Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding vezérigazgatója / Fotó: Németh András Péter

A tőzsdei raliban is szerepet játszhattak az állami pénzek

A piaci alapkezelők ezt a pénzt hazai kötvényekbe és részvényekbe fektették, ami közrejátszhatott a pesti börzén kialakult árfolyam-emelkedésben. 

A programok finanszírozói továbbra is a Magyar Fejlesztési Bank, illetve az Eximbank, amelyek az NTH-val létrehozott MFB Investen és az Exim Investen keresztül segítik a Tőkeholding két fő feladatát, az alapok alapja funkciót és az 51 koordinált saját alapba való befektetéseket.

Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában álló NTH életre hívta a BGT második pillérét, az Európai Befektetési Alap Klíma és Infrastruktúra tőkeprogramjának nemzetközi példáján nyugvó Zöld Alapok Tőkeprogramot is, amelynek keretében 200 milliárd forint erejéig segítik a zöldátállást célzó fejlesztések és beruházások megvalósítására célul kitűző hazai alapkezelőket. Elsőként az Indotekkel állapodtak meg, ám további három alapkezelőt kívánnak még bevonni a programba.

Változás a Hiventuresnél, önállósodik a Focus Ventures

Szintén az NTH égisze alatt működik a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő, amely 2017-ben indult azzal a céllal, hogy hazai, valamint európai uniós forrásokkal élénkítse a magyar kockázatitőke-piacot, betöltse az ötletfázisú startupok körüli finanszírozási űrt, illetve felhelyezze Magyarországot a régió innovációs térképére. A Hiventures mintegy 7 év alatt több mint 450 startup vállalkozásnál eszközölt tőkebefektetést, ezáltal 250 ötletfázisú vállalkozás elindulását tette lehetővé.

A Hiventures a hazai startup piacon mára elvégezte katalizátor és piacfejlesztő feladatát, a megerősödött hazai startup ökoszisztéma most már mérsékeltebb állami részvétel mellett is hatékonyan működhet. 

Ezért a továbbiakban a Hiventures kizárólag kockázatitőke-befektetői kompetenciaközpontként folytatja működését.

 

 

Annál nagyobb lesz a Hiventures vállalati üzletágának, az idei évtől önálló cégként működő Focus Venturesnek a jelentősége, amely tőkebefektetéseket biztosít a generációváltás, beruházások, meghatározó fejlesztések vagy éppen fúzió előtt álló közép- és nagyvállalatok számára. 

A magyar vállalatok tőkeellátottsága – különösen a jelenlegi helyzetben, amikor visszaestek a nagy- és középvállalati szektor beruházásai – ugyanis kulcskérdés, hiszen ez teremti meg a hosszú távon fenntartható alapfeltételeit. A Focus Ventures jelenleg egy 39 cégből álló és mintegy 391 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező vállalati portfóliót kezel, illetve az érett vállalatok fejlődését célzó tőkealapok kezelésével és új kihelyezésekkel kapcsolatos feladatokat végzi.