Kiskereskedelem

Térképen a friss régiós üzemanyagárak: ennyivel kell Magyarországon olcsóbbnak lennie a benzinnek és a dízelnek

Másodjára hozta nyilvánosságra a KSH, mennyivel drágább Magyarországon az üzemanyag, mint a régiós országokban. Nem sok idejük van az üzemanyag-kereskedőknek, hogy javítsanak a helyzeten, és csökkentsék a benzin és a dízel árát – legalábbis erre figyelmeztetett korábban a kormány.

Ahogy azt korábban bejelentették, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken fél 9-kor nyilvánosságra hozta a kísérleti üzemanyagár-statisztikáját.

Benzin kút Illusztráció  20220216  Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Térképen a friss régiós üzemanyagárak: ennyivel kell Magyarországon olcsóbbnak lennie a benzinnek és a dízelnek / Fotó: Bach Máté

Ez immár a második ilyen adatközlés, az első éppen egy hete született. Az EU Weekly Oil Bulletin akkori számaiból az derült ki, hogy Magyarországon 

  • a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél.
  • A dízelüzemanyag heti átlagos ára pedig Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat.

Most tehát megérkezett a második jelentés, a friss adatok pedig a következők: 

  • Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 648, míg a régiós országokban 623 forint volt. A magyarországi átlagár 4 százalékkal, azaz 25 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél.
  • A dízelüzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 649 forint volt, ami 27 forinttal, 4,3 százalékkal haladta meg a régiós 622 forintos átlagárat.

Ha kifejezetten a szomszédos országokat nézzük, akkor sem sokkal rózsásabb a helyzet. A szomszédos országokban ugyanis a benzin átlagára 638 forint volt, a magyar ár ezt 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal haladta meg. A dízelnél ugyancsak 638 forint az átlagár a környékünkön, amit a magyar adat 1,7 százalékkal, azaz 11 forinttal múlt felül. 

Térképen a magyar és a régiós üzemanyagárak

Hogy világos legyen, a KSH térképet is közölt a jelenlegi helyzetről. A 95-ös benzin 

magyarországi átlagára 8 forinttal nőtt az előző heti adathoz képest. 

Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is emelkedett 3 forinttal. A közvetlen szomszédos országokban a benzin átlagára szintén 3 forinttal nőtt. Ezek után a benzin esetében így állnak az árak Magyarországon és a régiós országokban:

üzemanyagára, régió, második
A benzin esetében így állnak az árak Magyarországon és a régiós országokban április végén / Fotó: KSH

A dízelnél Magyarországon az átlagár 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, csak 1 forinttal esett. A szomszédos országokban a dízel átlagára stagnált az előző héthez képest. Így jelenleg a következő átlagárakkal szembesülhetünk itthon és a régióban:

dízel, üzemanyagár, második
Dízel átlagárak Magyarországon és a régióban április végén / Fotó: KSH

 

Ennyivel kell csökkenteni a magyar üzemanyagárakat

A legfrissebb adatok alapján a magyarországihoz viszonyítva a régiós országok közül 

  • Ausztriában, 
  • Szerbiában
  • és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. 

Szerbiában és Csehországban nőtt a legnagyobb mértékben a benzin ára, 11 és 7 forinttal. Ezzel szemben Lengyelországban 5 forinttal csökkent az átlagár az előző hét óta. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal volt alacsonyabb a magyar benzinárnál.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket,

ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal volt kedvezőbb. Szlovéniában és Csehországban nőtt a dízel ára 2 és 1 forinttal, míg a többi régiós országban csökkent az előző héthez képest. Magyarország után a második legnagyobb csökkenést Lengyelországban tapasztalhatták a fogyasztók, ahol 4 forinttal csökkent a dízelüzemanyag ára.

A következő magyar és régiós üzemanyagár-összehasonlítás jövő héten, pénteken érkezik a KSH-tól. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az adatokban feltehetően késleltetve jelennek meg a friss árváltozások. Így például az ezen a héten Magyarországon meghirdetett nagykereskedelmi árcsökkentés – a benzinnél bruttó 3, a dízelnél már összesen 14 forintos – várhatóan a jövő heti statisztikában fog megjelenni.

A kormány a falhoz állította az üzemanyag-kereskedőket – időt kaptak, hogy tovább csökkentsék az árakat

Annak érdekében, hogy a korábbi megállapodás érvényre jusson, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék a régiós átlag szintjére a benzin és gázolaj árát. Erre két hetük van. Ha ez nem következik be, a kabinet lépni fog – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

 

üzemanyag ksh Magyarország régió üzemanyagár
Kapcsolódó cikkek