Közélet

Közbeszerzési összejátszások

Az egyik nagy közbeszerző a pályázókkal való tárgyalások alkalmával mindig „véletlenül” az asztalon felejti a Gazdasági Versenyhivatal tájékoztató kiadványát. A módszer a kiíró szerint egész hatékony: a füzet óhatatlanul emlékezteti az ajánlattevőket, hogy visszaélés gyanúja esetén az ajánlatkérő jelez a versenyhivatalnak, és súlyos következménye lehet az összejátszásnak.

Eddig 35 alkalommal marasztalt el vállalkozásokat jogerősen a bíróság közbeszerzéses kartellezés miatt. Akad köztük olyan cég, például a Strabag, melyet már háromszor sújtott jogerős ítélet, és ezt több mint 3,9 milliárd forintja bánja. Szintén háromszor született pénzbefizetésre kötelező bírósági döntés a Synergon ellen, igaz, összbüntetése nem érte el a 32 millió forintot.

A jogsértő magatartások nem védhetők ki, legfeljebb számuk mérsékelhető – mondta Morvayné dr. Vigh Katalin, a főtanácsosa. A közbeszerzési piac alkalmas terep a vállalkozások jogsértő összejátszására. Mérete, koncentráltsága hosszú távra garantálja a munkát a nyertesnek, akinek érdekeltségét növeli, hogy az állam a magánszférához képest biztosabb fizető, és a megbízás növelheti ismertségét. A jogsértők módszerei egyre kifinomultabbak. Megosztják az érzékeny üzleti információkat, gyakran megállapodnak a legesélyesebb céggel, hogy ne induljon, elterjedt az ajánlat-visszatartás, a színlelt ajánlattétel, a körbenyerés. A jogsértés bizonyítása nehéz, és a cégek odafigyelnek arra, ne maradjon írásos nyoma titkos megállapodásaiknak.

Az ajánlatkérőnek vannak ugyan eszközei az összejátszás lehetőségének csökkentésére, de a rugalmatlan szabályozás mérsékli a mozgásterét. Jogos igény a közbeszerzések átláthatóságának további javítása, ám ez az ajánlattevők kartellezési esélyeit növeli. Minél konkrétabban kötik meg a rendelkezések a kiíró kezét, annál inkább tudják a kartellezők, mit kell megkerülniük – vélekedett Morvayné dr. Vígh Katalin. Hozzátette: bár tavaly április óta a kiíró törvényi kötelezettsége, hogy gyanút keltő jelek esetén megkeresse a versenyhatóságot, eddig egyetlen ilyen bejelentést nem kaptak.

Ezt Fejes Gábor ügyvéd (Oppenheim Ügyvédi Iroda) igencsak elgondolkoztatónak tartja. A versenyhatóság munkatársai felkészültek, megfontoltak, fel is fedik előbb-utóbb a visszaéléseket. Bizonyos, a kiírókig vezető titkos megállapodások azonban, ha sejthetők is, nem kerülnek napvilágra. Fejes Gábor szerint ez mindaddig így marad, amíg a közbeszerzésben nincs hatékony jogorvoslat.

A versenyjogi jogértelmezésen is javítana. Álláspontja: a versenyjog képes lenne a közbeszerzési kiírások sandaságainak kezelésére, amikor az állami beszerzés nem kizárólag közhatalmi célokat szolgál. A kiírók – például a MÁV vagy a BKV, de akár egy kórház is – ilyen esetekben versenyjogi értelemben ugyanolyan vállalkozások, mint bármelyik magáncég, ráadásul a piac beszerzési oldalán erőfölényes helyzetben is lehetnek. Így, amikor a közbeszerzésen manipulálják a feltételeket és egy előre kiválasztottat hoznak nyerési helyzetbe, erőfölénnyel való viszszaélést is megvalósíthatnak – mondta Fejes Gábor.

Gyanúban

A GVH tegnap rajtaütésszerű helyszíni szemlét tartott a Color Tours Kft., a Kontakt-Busz Kft., valamint a T & J Busz Projekt Kft. székhelyén kartellgyanú miatt. (További részletek: vg.hu/gvh)


Kapcsolódó cikkek