Közélet

Tornádók tombolnak több amerikai államban is

Halálos áldozatuk nem volt a forgószeleknek, de néhány sérülés történt. A tornádók Omahában okozták a legtöbb kárt.

Többtucatnyi tornádó pusztított pénteken az Egyesült Államok középnyugati térségében; a vihar különösen nagy károkat okozott a Nebraska állambeli Omaha környékén. Az omahai rendőrség közleménye szerint a város szomszédságában lévő Douglas megye számos háza szenvedett károkat azután, hogy péntek délután lecsapott a forgószél.

Tornádó, Tornádók
Fotó: X / @FirstWorldNewss

Halálos áldozata nem volt a tornádónak, de néhány sérülés történt – fűzték hozzá, megjegyezve, hogy a jelek szerint hatékonyan működött Omaha riasztórendszere. A viharos időjárás miatt a régióban több ezer háztartás maradt áram nélkül. Médiajelentések szerint Omahától délnyugatra, Lancaster megyében 

mintegy hetven embert kellett kimenteni egy ipari létesítményből, amely a viharban összedőlt.

Egy másik tornádó, amely a Missouri folyót keresztezve lépett be a Nebraskától keletre fekvő Iowa államba, súlyos károkat okozott több településen, köztük egy Mindenben. Öt államból legalább 60 tornádót és ciklont jelentettek a CNN hírtelevízió összesítése szerint. Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szombatra is erős tornádókra és viharos időjárásra figyelmeztetett. Az Egyesült Államok egyes térségeiben gyakoriak a tornádók, de szakértők szerint a természeti katasztrófák, köztük a viharok, áradások, erdőtüzek számának növekedését elsősorban a klímaváltozás okozza.

Április közepén egyévnyi eső esett le Dubajra, ahol sok helyen csatorna sincs az utakon. A sivatagi városban az áradás miatt az iskolák sem nyitottak ki. A világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere is víz alá került az áradás során, melyre a sivatagi város nincs felkészülve. A vihar miatt a dubaji repülőtérre érkező gépeket is átirányították más repülőterekre, az induló járatok továbbra is közlekedtek.

 

tornádó Egyesült Államok Nebraska időjárás
Kapcsolódó cikkek