A Nemzeti Választási Iroda a héten megkezdi a több mint 770 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár értesítését.

Az iroda jogszabályi felhatalmazás alapján keresi meg a címzetteket.

Ők azok, akik – sikeres regisztrációt követően – levélben szavazhatnak az országgyűlési választásokon (kizárólag az országos pártlistára), emellett pedig az esetleges népszavazásokon, valamint a későbbi európai parlamenti választásokon.

Korábbi regisztrációjuk alapján a központi névjegyzéken már több mint 408 ezer fő szerepel.

Számukra az NVI a levélben javasolja, hogy ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak az adataik (például elköltöztek). Az NVI ezzel párhuzamosan szintén levélben fordul azokhoz, akik még nem regisztráltak (mintegy 360 ezer fő):

számukra a regisztráció módjáról érkezik részletes tájékoztatás.

Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Az iroda az értesítők közül több mint 160 ezret e-mailben küld el. Négy esztendővel korábban, a legutóbbi országgyűlési választásokat megelőzően is levélben kereste meg az NVI a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárokat. Akkor összesen több mint 650 ezer értesítőt küldött ki a Nemzeti Választási Iroda.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók abban az esetben vehetnek részt a soron következő országgyűlési választásokon, ha a szavazást megelőző 25. napig a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a központi névjegyzékbe. Fontos, hogy a sikeres regisztráció önmagában tíz évig érvényes. Abban az esetben, ha a választópolgár leadja levélszavazatát, adatmódosítással él, vagy kéri regisztrációja meghosszabbítását, úgy újabb tíz évig marad érvényes a regisztráció.

A levélszavazásra regisztráltak száma naponta frissülő közérdekű adat. Ennek pontos alakulása a valasztas.hu oldalon követhető nyomon.