A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház számolt be arról, hogy jelenleg két beteget ápolnak súlyos ivermectin-mérgezéssel. A szert elsősorban állatgyógyászatban használják, féregtelenítésre, de Szlovákiában a vírustagadók és oltásellenesek csodaszere lett – írja az ujszo.com.

A két páciensnél 1000-szeres túladagolást állapítottunk meg

– mondta Marek Varga, a kórház toxikológus főorvosa. Az egyik beteg életveszélyes állapotban van, tudatzavarban szenved, idegrendszeri károsodásai vannak. Martin Novotný infektológus főorvos azt mondta, nagyon gyorsan túladagolhatják magukat az emberek az állatgyógyászati készítményekkel.

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

„Már találkoztunk azzal is, hogy a beteg szájon át szedte a szárnyasoknak való külső csepegtető oldatot. Nem beszélve a lóbalzsamokról. Nagyon gyorsan túladagolhatják magukat” – figyelmeztetett Martin Novotný infektológus főorvos. 

Az ivermectin károsítja a májat, idegrendszeri problémákat okozhat, akár agresszivitást és tudatzavart is. 

„Ez nem Covid-19 elleni gyógyszer és nem is lesz az soha. Semmilyen tudományos kutatás nem tudta ezt alátámasztani. A kezdeti feltételezéseket, hogy segíthet az enyhe lefolyásában, már megcáfolták. Az ivermectint használó, hozzánk kerülő betegek gyakran kerülnek lélegeztetőgépre. A túladagolással kezelt páciens Covid-fertőzött is, súlyos tüdőgyulladása van” – mondta az infektológus.