Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára üdvözölte az Olaf Scholz kancellár vezette új német kormán y egyértelmű elkötelezettségét a mellett.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO-nak erős Németországra van szüksége, 

mind politikai, mind katonai értelemben, különösen olyan időkben, amikor egyre összetettebb kihívásokkal kell szembenézni, kiemelt tekintettel az orosz csapatösszevonásokra az ukrán határon.

Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO határozott lépéseket tesz majd, amennyiben Moszkva agresszívan lép fel Ukrajnával szemben. 

Ez komoly politikai és gazdasági következményekkel fog járni Oroszország számára

— tette hozzá.  

Az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock Jens Stoltenerggel, a NATO főtitkárával tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben 2021. december 9-én.Fotó: Anadolu Agency via AFP

A NATO-főtitkár felhívta a figyelmet, hogy a Krím-félsziget 2014-ben történt illegális orosz bekebelezése óta a szövetség megerősítette elrettentő és védelmi erejét, ugyanakkor továbbra is nyitott a párbeszédre, többek között a NATO-Oroszország Tanácson keresztül.

A párbeszédre vonatkozó ajánlat továbbra is érvényes, Oroszországnak pozitív módon kellene válaszolnia, de ezt eddig nem tette meg

 — tette hozzá a NATO-főtitkár.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a sajtótájékoztatóan elmondta, hogy Németország számára továbbra is a NATO jelenti Európa biztonsági alappillérét. Baerbock kiemelte, hogy az ukrán határon történő orosz csapatösszevonások aggasztóan hatnak nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságára is.

A német diplomácia új irányítója elkötelezettségét fejezte ki a NATO-Oroszország Tanács újjáélesztése iránt, mivel a jelen fejlemények ennek szükségességét jelzik.

Nagy árat fizethetnek az oroszok, ha lerohanják Ukrajnát

 

Kitilthatják az orosz bankokat a nemzetközi fizetési rendszerből, és az Északi Áramlat 2 indítását is tovább késleltethetik, ha Oroszország úgy döntene, a figyelmeztetések ellenére lerohanja Ukrajnát – figyelmeztetett Lettország.