Az ausztrál gyógyszerhatóság mostantól elfogadja a külföldről beutazók koronavírus elleni védettségének igazolására a kétdózisú Szputnyik V oltásról szóló igazolást is – olvasható az ausztrál egészségügyi minisztérium holnapján.

A koronavírus-vakcinák engedélyezését is végző ausztrál hatóság hétfőn kiadott közleménye szerint olyan információk birtokába jutott, amelyek alapján meggyőződött arról, hogy az oroszországi Gamelaja Intézet által gyártott Szputnyik V vakcina hatékony védelmet biztosít a koronavírus-fertőzés ellen, és csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét. Az adatok azt mutatják, hogy

két dózis Szputnyik V átlag 89 százalékos hatékonysággal véd a tünetekkel járó koronavírus-fertőzés kialakulása ellen, és 98-100 százalékos hatékonysággal a kórházi kezeléssel járó, illetve halálos megbetegedés ellen.

Fotó: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP

A hatóság megjegyzi: az adatokat az omikron-variáns megjelenése előtt gyűjtötték. Hozzáteszik: az egydózisú Szputnyik Lightot egyelőre nem engedélyezik.

A Szputnyik V vakcina elfogadásával számos külföldi diák térhet vissza az országba, élénkülhet a vendégmunkások beáramlása Ausztráliába, és több üzlet-, illetve sportember kaphat lehetőséget a beutazásra – teszik hozzá.