Nincs olyan, hogy long-Covid, lehet, hogy sosem volt, legalábbis ezt állítja egy ausztrál tanulmány, amelyből az utóbbi időben a koronavírus intézkedések (karantén, tömeges vakcinázás) hirtelen kritikusává vált The Telegraph idézett. 

Unhappy sad young indian female in plaid suffering from fever and flu on sofa, blowing nose in napkin in living room interior. Covid-19 lockdown, treatment of illness, cold and runny, copy space
Fotó: Shutterstock

A queenslandi közegészségügyi hivatal kutatása 5000 ember esetét elemezte végig, az érintett ausztrálok 2022 május és június közt tapasztalták magukon a koronavírus ismert, vagy Covid-szerű tüneteit. 

Az elemzés nem talált bizonyítékot arra, hogy a Covid-19 tesztpozitív felnőtteknél nagyobb valószínűséggel jelentkeztek volna a poszt-covid jelei egy évvel a diagnózis után, mint a koronavírus-szerű tüneteket szintén tapasztalók, de a Covid-teszten negatív személyek közt. 

A kutatás résztvevői szerint amit eddig long-Covidnak hittek, vagy gondoltak, az semmiben sem különbözik például az influenza utóhatásaitól, szóval helytelen azt sugallni, hogy a koronavírus okozta tünetek közt van, vagy lenne valami egyedi – ez a tartományi egészségügyi főorvos véleménye. Valójában az történik, hogy 

az érintettek egyszerűen a vírusból való felépülés normális hatásait tapasztalják, amelyek közé tartozhat a fáradtság, az agyi köd és a légszomj - az úgynevezett vírus utáni szindróma.

Amikor az eredményeket közel 1000 influenzás beteggel hasonlították össze, a hónapokkal később is problémákat tapasztaló személyek száma hasonló volt (3 százalék a 3,4 százalékkal szemben).
Dr. John Gerrard, Queensland egészségügyi vezetője úgy véli: 

A magasan beoltott lakossággal rendelkező egészségügyi rendszerekben a long-Covid a világjárvány idején a Covid-19-es esetek nagy száma miatt tűnhetett különálló és súlyos betegségnek.

"Azonban azt találtuk, hogy a folyamatos tünetek és a funkcionális károsodások aránya nem különböztethető meg más vírusfertőzés utáni betegségektől.
"Úgy véljük, itt az ideje, hogy felhagyjunk az olyan kifejezések használatával, mint a 'hosszú Covid'. Tévesen azt sugallják, hogy van valami egyedi és kivételes az ezzel a vírussal kapcsolatos hosszabb távú tünetekben"."

Ez a terminológia szükségtelen félelmet, és bizonyos esetekben túlzott éberséget okozhat a hosszabb tünetekkel szemben, amelyek akadályozhatják magát a gyógyulást – legalábbis ez a kutatást elvégző orvosok tapasztalata. Az vizsgálatot egyébként az omikron hullám idején végezték, amikor a queenslandi lakosság nagy részét már beoltották, és a szerzők szerint nem is világos, hogy az eredmények oltatlan lakosság esetében is hasonlók lettek volna-e.

Brit adatok

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint Nagy-Britanniában körülbelül 1,9 millió ember szenved a hosszú Covid tüneteitől, ami a lakosság mintegy 3 százaléka.
A tünetek lehetnek láz, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség/fáradtság, hányinger/hányás, hasi fájdalom, hasmenés, torokfájás, köhögés, légszomj, íz- és szaglásvesztés.
Az ONS rámutatott, hogy az ilyen tünetek rendszeresen előfordulnak a lakosság körében. Gyakoriak vírusok után is, és akkor is előfordulhatnak, ha a felpörgetett immunrendszer nem képes leállni egy-egy fertőzést követően, ami viszont folyamatos gyulladáshoz vezethet a szervezetben.